Skip to content

Anej Mehadžič Posts

Naloga izdelkov je narediti uspešnejše uporabnike

Lastna evolucija in napredek sta vgrajena v človeški DNK. Ljudje težimo k lepšemu, boljšemu, lažjemu, k samoohranitvi in se na vsak način želimo izogniti nevarnosti in neugodju.

Namreč – kadar kupimo izdelek, to naredimo s popolnoma sebičnim razlogom, da bi bili boljši pri doseganju določenega cilja, kakor smo bili v preteklosti. Z nakupom izdelka želimo napredovati.

Poleg same izdelave izdelka naloga ponudnika tudi, da kupcem pokaže, kako lahko z uporabo izdelka postanejo boljši na določenem področju.

Fotoaparata ne kupimo zaradi tega, da bi delali fotografije, ampak dokumentirali spomine, ki jih bomo lahko podoživljali še leta po tem. Aplikacije za vodenje projektov ne uporabljamo zaradi njenih funkcionalnosti, ampak zaradi tega, da bi projekte zaključili hitreje, z manj stresa in manj stroški. Žara ne kupimo zgolj zato, da bomo lahko kuhali na prostem namesto v kuhinji, ampak da bomo boljši gostitelji, bolj kvalitetno preživljali prosti čas in družini ponudili bolj raznovrstno prehrano.

Velikokrat je ta želja po napredku podzavestna in jo je težko artikulirati tako strankam kot podjetjem, ampak v splošnem lahko trdimo, da nakup česarkoli predstavlja željo po napredku v življenju. Nadaljuj z branjem Naloga izdelkov je narediti uspešnejše uporabnike

Leave a Comment

S katerimi P-ji se pa v vašem marketingu ukvarjate?

Po mojem občutku se marketinški oddelki od 4 P-jev marketinškega miksa najraje ukvarjajo s promocijo. Bržkone zato, ker je najlažje in najhitreje.

Na voljo je cela množica komunikacijskih kanalov, ponudnikov marketinških ali oglaševalskih storitev  in orodij pa je verjetno še več, kakor je podjetij, ki bi jim te storitve lahko prodali.

Marketingaši so tako v množici teh kanalov, orodij in storitev vse bolj kot otroci v trgovini na oddelku s sladkarijami – vse je tako zelo vabljivo, cele dneve bi jedli samo sladkarije. A ne moreš jesti samo presnetih sladkarij, če hočeš živeti zdravo (zdaj samo čakam, da mi nekdo reče: ne bod tak fotr, no:).

Kaj pa produkt, cena (price) in distribucija (place)?

Nadaljuj z branjem S katerimi P-ji se pa v vašem marketingu ukvarjate?

Leave a Comment

Ali veste, kdo so dejansko vaše stranke?

Pred začetkom projekta se vedno najprej začnem z naročniki pogovarjati o njihovih strankah, saj so ravno slednje tiste, za katere gradimo rešitve. Od njih je odvisno, ali bo produkt oz. storitev uspešna ali se bo sčasoma preselila na smetišče zgodovine.

Največ se pogovarjam s tržniki in prodajniki. V večini primerov znajo sicer opredeliti ciljne segmente v stilu “ženska z otroki med 30 in 50 leti, zaposlena, ima malo prostega časa in ji naša rešitev lahko reši njene težave”.

A to žal ni poznavanje strank.

Tisti, ki znajo ciljne segmente izstreliti ob pol noči, so hkrati tudi prepričani, da svoje stranke poznajo. S tistimi, ki rečejo, da so njihove stranke “vsi, ki imajo avto”, pa je tako ali tako potrebno začeti popolnoma od začetka.

Glede na dosedanje izkušnje lahko trdim, da večina podjetij dejansko ne pozna svojih uporabnikov in strank.

Nadaljuj z branjem Ali veste, kdo so dejansko vaše stranke?

Leave a Comment

Naravni talenti za prodajo

Te dni dopustujemo v Sukošanu; nekaj kilometrov stran od Zadra. Pred dopustom za to mestece sicer nisem še slišal, a vidim da z razlogom, saj je še ravno dovolj neobljuden, dasiravno najdeš okoli kar precej Celjanov, Mariborčanov in Novomeščanov.

Naš apartma je v prvem nadstropju;v pritiličju pa živita lastnika z družino. Pred odhodom sva bila kar skeptična glede tega, saj sva slišala že kar nekaj zgodb o tečnih lastnikih, ki ti kljub plačilu ne privoščijo mirnega dopusta.

A skrbi so bile že takoj prvi dan odveč. Ob prihodu sta nas pričakala nasmejana Vinko in Kristina. Oddajanje apartmajev in mobilnih hišic jima je stranski posel; Vinko je kapitan tankerjev, Kristina je učiteljica angleščine in nemščine. Hitro se je izkazalo, da sta naravna talenta tako za prodajo kot oblikovanje storitve.

Naredila sta 3 ključne stvari.

Nadaljuj z branjem Naravni talenti za prodajo

Leave a Comment

Akcija na akcijo izgubljena stranka

Naslov je sevedna besedna igra na stari pregovor Zrno na zrno pogača. Medtem ko je osnovni pogoj za uspešnost podjetja, da ima čim več strank oz. kupcev, je dolgoročna uspešnost odvisna od tega, na kakšen način do njih prihaja in koliko jih uspe ohraniti.

Najpogostejši taktiki pri pospeševanju prodaje sta znižanje cene in dodatne ugodnosti pod določenimi pogoji. Ta pristop lahko postane problematičen v trenutku, ko je to glavna usmeritev podjetja pri marketingu in prodaji – ko vse drugo odpove, narediš akcijo, povečaš glasnost in frekvenco in se začneš dreti kot potujoči prodajalec breskev na vasi.

Glavni sestavni del akcij je ponavadi ravno ta, da je namenjen zgolj novim strankam, saj je primaren cilj akvizicija strank s preprosto idejo: ponudi ugodnost in potem se potrudi, da stranko obdržiš.

Medtem ko je ugodnost zelo preprosto izvesti, saj pač znižaš ceno, dodaš kaj zraven k nakupu, je nato veliko težji del obdržati stranko in doseči, da stranka priporoči podjetje tudi svojemu krogu znancev in prijateljev.

V nadaljevanju predstavljam 5 glavnih težav akcij.

Nadaljuj z branjem Akcija na akcijo izgubljena stranka

Leave a Comment

5 idej, ki lahko hitro rešijo spletno mesto tvojega podjetja

Zbral sem 5 glavnih nasvetov, kako zelo hitro popraviti spletno mesto in njegove vsebine. Veliko se pojavlja beseda dejansko, ki poudarja izogibanje bullshitu, ki ga je tolliko na internetu in poziva k uporabi zdrave kmečke pameti. Slednja bi si resnično zaslužila postati ultimativni buzzword.

Nadaljuj z branjem 5 idej, ki lahko hitro rešijo spletno mesto tvojega podjetja

Leave a Comment

Lepo, da kupujete pri nas! #kthxbye

V Facebook skupini UX Slovenia je prišlo do debate o blagajnah v trgovinah. Eden od članov skupine je delil zabavno dejstvo, da je stranski učinek zoprnega sintetičnega glasu, ki prihaja iz hitre blagajne, prinesel to, da so ljudje začeli hitreje zlagati izdeleke, da jim ga ne bi bilo potrebno poslušati.

Pustimo ob strani, ali to dejstvo dejansko drži, se ne moremo izogniti drugemu sorodnemu dejstvu, da se veliki trgovci zelo potrudijo, da se po trenutku, ko prideš s košarico ali vozičkom na blagajno, čim hitreje znebijo. Še posebej v Lidlu (in Hoferju, ko se po naključju znajdem tam) se ob večjem nakupu počutim, kot da ob zlaganju izdelkov v voziček ali vrečko, igram level 50 v tetrisu.

Dobro, kaj pa spletne trgovine?

Nadaljuj z branjem Lepo, da kupujete pri nas! #kthxbye

Leave a Comment

Najlažji način, da študent postane hacker svoje kariere takoj na začetku

Študenti se večinoma ne zavedajo, kakšno neverjetno prednost imajo na trgu pred vso ostalo delovno silo. Fora je v tem, da študent lahko pride do katerega koli podjetja hoče.

Mogoče je fora tudi v tem, da so se pričakovanja trga tako znižala, da z odprtimi rokami sprejme vsakega študenta, ki je proaktiven in pripravjen kaj dati od sebe brez da bi v startu pričakoval vodstveno pozicijo:) Tudi vse več vodstvenega kadra, ki ga poznam, velikokrat jamra, da ima težave s študenti, ker nočejo delati in/ali niso motivirani.

Nadaljuj z branjem Najlažji način, da študent postane hacker svoje kariere takoj na začetku

Leave a Comment