Zadnjič sem na medium.com naletel na sila olikano in konstruktivno repliko podjetnika VC-ju. V časih, ko na internetu prevladuje posplošeno opletanje, je bila to prava osvežitev.

Vsebina replike niti ni tako pomembna (čeprav se bolj strinjam z Joshem kot s Fredom), kakor je pomemben način odgovora.

Though my experience isn’t nearly as extensive as his, I’d like to challenge a few of the assumptions that Fred makes in his post.

in

I wouldn’t dare call “bullshit” on Fred, but I’d like to respectfully disagree.

je idealen primer gentlemanskega odgovora kolegu iz foha, s katerim se ne strinjaš.

Tako v strokovnih kakor tudi v popolnoma splošnih debatah se kri vse prevečkrat segreje brez potrebe, ko v debato vstopi ego in hoče biti avtor objave večji car od svojega predhodnika.

Posledično se vsaj ta dva, če ne še kdo drug zraven, zapneta okoli raznih čustveno obarvanih izrazov (“to je crap”, “ej, bullshit!”, “govoriš bedarije” itd.), ki so eden glavnih sestavnih delov potenciranja lastnega ega in debata izgubi svojo konstruktivnost.

Mislim, da ima dobra in konstruktivna debata dve glavni značilnosti: strokovno znanje tistih, ki sodelujejo v debati in izogibanje ustvarjanju šuma z vpletanjem izrazov, ki lahko izzovejo čustveno reakcijo.

Mavsar je enkrat na D.Labsu prekinil žolčno e-mail debato z nasvetom, da naj se čustva ne vpletajo v strokovno debato in da če jih že ne moreš izključiti, pojdi na kofe in čik in se zmeni v živo. In res je imel point – še zlasti v neosebni elektronski komunikaciji je odsotna vsakršna govorica telesa in napisane besede izpadejo popolnoma drugače, kakor če bi jih izgovorili.

Legitimno pravico do glasu imajo po moje le tisti, ki se jih tema tiče in o kateri imajo vsaj nekaj znanja ali vedenja. Vse ostalo izpade šum v debati.

Če ne veš, o čem gre, če nisi vpleten v situacijo, če nimaš strokovne podlage, bodi tiho. Če se te že po nekem ključu debata res  tiče, povej svoje mnenje mirno in kultivirano, ponudi rešitev.

Saj podobno velja tudi za resnično življenje in medosebne odnose. Hej, pomisli, če bi se ljudje  znali pogovarjati o dejanskih težavah, ki jih imajo, bi bilo veliko manj nesporazumov, uničenih prijateljstev in ločitev.

Dajmo večkrat imeti jajca in biti odkriti, jasno predstaviti to, kar nas moti, predstaviti svoj pogled na rešitev in ne za vsako ceno hoteti postati zmagovalec debate ampak prispevati k uspešnemu zaključku in rešitvi.