Skrivnosti follow-upa

follow-upUstreznega izraza v slovenščni za follow-up sicer ne poznam, ampak v osnovi gre za ponovno vzpostavitev stika potem, ko si z nekom že komuniciral in vzpostavil odnos. Naj bo to po poslovnem dogodku, ko si spoznal svoje potencialne poslovne partnerje, naj bo to po razgovoru za novo službo in nenazadnje naj bo to po tem, ko je stranka nekaj kupila pri tvojem podjetju.

Kar je vsaj zame najbolj presenetljivo, je da berem, slišim in vidim, da ljudje (in podjetja) niso še ravno dojeli, kaj lahko dosežejo s preprostim e-mailom, sporočilom, klicem, itd., kjer se zahvalijo za nakup, za čas, izkažejo veselje zaradi srečanja ali pa samo preprosto vprašajo, kako si. Ne zato, ker bi hoteli kaj doseči ali prodati, ampak zato, ker jih dejansko zanima, kako si.

Nisem še na primer doživel, da bi me recimo iz avtomobilskega servisa, kamor sem dal popraviti avto, vprašali, če je z avtom vse v redu. Pa imajo vse moje podatke. Ali pa moj mobilni operater, če sem zadovoljen z njihovimi storitvami in da imajo npr. za moj telefon še odlično bluetooth slušalko po posebno nizki ceni samo zame.  Edini svetel primer, ki se ga spomnim, je Optika Clarus, ki mi je potem, ko sem pri njih enkrat kupil očala, podarila brezplačen pregled oči. Pravzaprav so bili tudi oni malce sumljivi, ko me je prijazna gospodična poklicala in me prosila, naj se ji predstavim.

Na drugi strani od kadrovnikov velikokrat slišim, da ljudje sploh ne pošljejo e-maila potem, ko zaključijo z razgovorom, češ, da se zahvaljujejo za čas in da so oni res pravi za delovno mesto, na katerega so se prijavili. Naslednji primer je bila na zadnjih spletnih uricah recimo Inmaculada Martinez, ki svetuje investitorjem in poslovnim angelom, ki je rekla, da so investitorji najbolj presenečeni, ko podjetniki ne naredijo follow-upa potem, ko so jim pitchali svojo idejo/podjetje. Si morete misliti? Od človeka bi rad dobil npr. €1 mio investicije in se ti ne da niti napisati kratkega e-maila, kjer investitorja npr. vprašaš po počutju in se mu zahvališ za čas, ki ti ga je namenil in še kakšno navržeš o svoji ideji.

Če si kandidat za določeno delovno mesto, se boš s follow-upom izkazal kot resna oseba, ki ima razčiščen poslovni bonton in pozna načela dobre komunikacije. Če hočeš od investitorja denar, ga bo dal tistemu, s katerim bo lahko zgradil tudi dober odnos. In follow-up je eden od elementov, ki pripomorejo k temu. Če spoznaš svojega potencialnega poslovnega partnerja in mu po srečanju pošlješ follow-up e-mail, bo dobil vtis, da nisi neki šalabajzer, ampak da imaš resne namene zgraditi dober poslovni odnos.

Na drugi strani podjetju za iskren follow-up, ki stranki po možnosti prinaša še dodatno vrednost, ne bo potrebno strank prositi za priporočila; kadar je stranka zadovoljna bo o tem gotovo povedala še svojim prijateljem. Bodisi zaradi tega, ker jim hoče pomagati ali pa ker hoče doseči potrditev, da nekaj velja. Na drugi strani pa bo nezadovoljna stranka o podjetju povedala še več ljudem. Vendar tudi tu follow-up pride prav – pravočasen in iskren odziv pomiri še tako razgreto glavo.

Timing is everything – follow-up naj sledi pravočasno – še isti dan ali ne kasneje kot 2 do 3 dni po prvem stiku. Po tem času ljudje pozabijo, postane jim vseeno za vas ali pa v primeru negativne izkušnje o vas povejo veliko preveč ljudem.

Follow-up je izredno preprost in vzame zelo malo časa. Par vrstic besedila, če že. Ali pa minuta klica. Bodite kratki in jedrnati, ne komplicirajte. Predvsem pa dejansko mislite in verjemite v to, kar napišete. Bullshit smrdi na daleč.

 • http://aleshostnik.blogspot.com Aleš Hostnik

  2 stvari:

  - Fanfara ima perfekten follow up. Da ga dosežemo sem tečen ampak na koncu se vsem fino zdi, delo v prihodnje pa je lažje.

  - Agencija Sonček ima zelo zelo cool follow up.

  PS: Cool pišeš.

 • http://www.anej.si Anej

  Ne vem za Sonček, ampak se strinjam za Fanfaro, I love it! SMS, maili, CD s fotkami – just cute;)

rest at least a day in between wears People went dancing in what was considered the height of fashion, even though 70s fashion can look dated and tacky to a contemporary eye. Mostly appropriate for pre teens and the younger adults, poodle skirts are definitely fashion must haves. Hatpins, cloche hats and beaded headbands are also an integral part of creating the Great Gatsby look. Glamorous floor length dresses with long lines, cinched waists and tight bodices became the norm. The price target is curious because it's right where the price is at. The fanciest designers consider themselves "avant garde," which is French for "What Would Bowie Wear?" The problem with this design philosophy is that the only person who can pull off David Bowie's clothes is David Bowie, and maybe Mick Jagger. For tickets, call (800) 209 5277. The newly named Roundheads responded in typical schoolyard fashion by This was an English way of translating the word "caballero," and it was an insult because a century earlier Spanish soldiers called Caballeros brutally murdered the shit out of the Dutch. In Blade Runner, it was Harrison Ford's lifeless, unnecessary voice over. Even if you prefer fashion to comfort, invest on comfortable and functional clothes. Colors were actually strong last spring . I can not guarantee it, but if you have a related Lens, drop me a note and ask for a link. But at the bottom, you also see it says, "Racism Sucks." And so, while there were some slogans in the beginning of punk that, you know, people used Nazi symbols just to be offensive, it has sort of evolved into a very understanding and non racist culture.. Pantone, the color expert, chose emerald green as its 2013 color of the year. I also love their versatility . The hate her or love her Olivia has a great feel for effortlessly putting looks together, even wearing a favorite jacket or pair of bootsseveral times and showing them off in new ways.. Using a sharp paring knife, cut a circle of pastry slightly larger than the diameter of a small nonstick skillet. Proving that the team behind this is mocking everyone with their fanservice, the ninjas all dress up in various swimsuits (while still keeping their masks on) and put on a fashion show that actually calls it a "Moe" event in the title. I have included a few of the most popular flavored homemade ice cream recipes in this lens in hopes you will enjoy making and eating these cool ice cream desserts on a Hot summer afternoon or evening.. There's no need to give up on your favorite tee, though! Whether your pretreatment failed or you simply didn't notice the stain before tossing it in the wash, there are plenty of ways to eliminate pesky blemishes.replica watches
replica shoes
replica watches
coach outlet
outlet chart
christian louboutin outlet
louis vuitton outlet
woolrich
replica bags
replica clothing
replica clothing
replica watches
replica watches
replica watches
replica watches
louboutin pas cher
chritian louboutin outlet
woolrich outlet
wholesale dresses
outlet chart
louis vuitton outlet
coach outlet
red bottom shoes
woolrich
Dresslink
arctic
Thrifty NW Mom
Abercrombie Paris
Abercrombie Online Shop
woolrich jassen
borse replica
Orologi Replica
Louis Vuitton Outlet Online
Chanel Espadrilles
Louis Vuitton Handbags Outlet
rolex watch
wandtatoo
burberry schal
louis vuitton sale
Louis Vuitton Nettbutikk
Louis Vuitton Taske
socialweb forum
sac longchamp
sac longchamp pas cher
woolrich outlet
burberry scarves
Christian Louboutin Outlet
Christian Louboutin Norge
Louboutin Pas Cher
Christian Louboutin Schuhe
Christian Louboutin Canada
Christian Louboutin Shoes
power inverter for car
Ferngesteuerter Hubschrauber
syma x5c
Isabel Marant Sneakers
louis vuitton speedy
valentino shoes
Chanel Espadrilles
chanel uk
Louis Vuitton Outlet
louis vuitton neverful
woolrich outlet
valentino shoes
Pandora Charms UK
Isabel Marant Sneaker
chanel espadrilles
hollister uk
woolrich jassen
woolrich outlet
canada goose outlet
spaccio woolrich bologna
hollister Lille
woolrich sale
Isabel Marant Sneaker
valentino sandals