Število spamerjev je vedno naraščalo premo sorazmerno z rastjo števila uporabnikov spletne storitve. Izjemi tako nista ne Facebook ne Twitter. Uporabniki iz neznanega razloga klikajo vse (resno, zakaj?), kar jim pride pod kurzor ali prste. Zmoto spoznajo na žalost šele, ko je prepozno – npr. ko spamerska aplikacija že posmeti njihov feed, v hujših primerih pa uporabniki lahko staknejo celo kakega trojanca.

Da se slučajno ne znajdeš med zgoraj opisanimi uporabniki, sem pripravil par kratkih nasvetov, kako že na začetku prepoznati spamerske objave in se jim izogniti. Splošno vodilo pa je, da pred klikom na dvomljive vsebine vedno dvakrat premisliš, pa čeprav te firbec še tako muči.

Objava povezav prek like gumbov ali preko aplikacij

fb-spam

1. To je besedilo, ki ga tvoj prijatelj/ica vpiše kot komentar. Ti komentarji so ponavadi napisani tako, kot tvoj prijatelj nikoli ne piše, majhna pa je verjetnost, da bi ta komentar nekje kopiral in ga potem prilepil kot sporočilo. Če izgleda čudno, potem je to nabrž spam.

2. To je domena, s katere prihaja povezava. Če je domena čudna/je ne poznaš, bodi še posebej previden pri klikanju.

3. To je ime aplikacije, ki je objavila povezavo. Že ime pove, da je nekaj čudnega in očitno ni ravno v povezavi s tem, kar pravi sporočilo.

4. Miley Cyrus in ostali njene baže ponavadi uporabljajo .com/.net domene. Info domene niso značilne za uradne strani zvezdnikov. Če je končnica manj pogosta ali nenavadna, bodi, še posebej pozoren pri klikanju nanjo.

5. Če je na thumbnailu Miley Cyrus, to še ne pomeni, da je vsebina povezave res v zvezi z njo (itak). Nekateri thumbnaili poskušajo tudi imitirati videopredvajalnik s tipično modro Facebookovo puščico. Če je ta puščica manjša ali zablurana, skratka odstopa od običajnih, potem je to spam.

Kdo si je ogledal moj profil?

fb-stalkers1

Nekatere storitve, kakor je denimo Netlog, prikazujejo tudi uporabnike, ki so si ogledali tvoj profil. Facebook te funkcionalnosti ni NIKOLI (in je bržkone tudi ne bo) omogočal. Prav tako pa tudi razvijalci ne morejo pridobiti podatkov o tem, kdo in kolikokrat si je ogledal tvoj profil. To je eden največkrat uporabljenih trikov spamerjev svojih prevarah, saj je zaradi odsotnosti te funkcionalnosti pri Facebooku to izgleda najbolj preprost način, da iz lahkovernih uporabnikov izvabiš tisti klik.

Glede na to, da lahko tudi aplikacije označijo tvoje prijatelje v objavah, se zgoraj prikazana objava pojavi še pri treh prijateljih in tako gre to viralno naprej.

Spam na Twittru

twitter-spam

Zgodba je precej podobna kot pri Facebooku. Spamerji velikokrat niso ravno spretni copywriterji. Zadanejo sicer vsebino, ki vabi h kliku, vendar jo ponavadi napišejo preveč navdušeno, kakor kaže zgornja objava. Prav tako večina uporabnikov ne piše z velikimi tiskanimi črkami. No, kakopak je potrebno vedeti, da tako kot Facebook tudi Twitter ne ponuja podatkov o tem, kdo in kolikokrat si je ogledal tvoj profil.

Zgornji trije primeri so samo vzorec, vendar pa so napotki večinoma kar univerzalni. Pomembno je, da poznaš svoje prijatelje in veš, kakšne vsebine ponavadi objavljajo. Če kaj izrazito odstopa od njihvih povprečnih objav, je to znak za povečano previdnost pri klikanju.

Facebook – odstranjevanje aplikacije

Če si neumnost s klikom na spamersko aplikacijo in dovoljenjem za dostop do tvojih podatkov že storil/a, potem pojdi brž na naslov http://www.facebook.com/settings/?tab=applications (do tu prideš takole: Account / Privacy settings / Apps and Websites -> Edit your settings / Remove unwanted or spammy apps).

fb-app-settings

1. Aplikacijo odstraniš s klikom na križec v zaprtem pogledu aplikacije. Če na seznamu pregleduješ še podrobnosti aplikacije, jo odstraniš s klikom na Remove app.

2. Aplikacije ponavadi potrebujejo za normalno delovanje dostop do vseh podatkov, ki jih mora uporabnik dovoliti, pri nekaterih pa dostop do podatkov ali dovoljenje za določene aktivnosti lahko tudi izklopimo. Najbolj priporočljivo je izklopiti objavljanje vsebin na zidu in dostop do podatkov v kateremkoli trenutku.

Twitter – odstranjevanje aplikacije

Na Twittru do nastavitev in pregleda aplikacij, ki dostopajo do tvojega profila prideš na povezavi http://twitter.com/settings/connections (pot: klik na profilno sliko v glavi strani / Settings / Connections)

twitter-app-settings

1. S klikom na Revoke Access aplikaciji onemogočiš dostop do podatkov in objavljanje vsebin na tvojem profilu.

2. Twitter je za razliko od Facebooka bolj preprost – z read-only dostopom aplikacija lahko bere vse tvoje podatke na profilu, z dostopom do pisanja pa lahko tudi samodejno objavlja vsebine.

Imaš še kakšen primer vsebine ali še kak napotek? Zapiši ga v komentarjih ali ga pošlji na anej afna anej pika si.