Skip to content

Nagradne igre na Facebooku samo še v aplikacijah

Facebook v svojih smernicah za promocijo jasno opredeljuje, kaj šteje kot sprejemljivo in kaj kot nesprejemljivo izvajanje promocijskih aktivnosti blagovnih znamk. Teh smernic se je pametno držati, saj se lahko kaj kmalu zgodi, da Facebook preprosto pobriše stran ali nedovoljene vsebine, kakor se je zgodilo v primeru City parka. Rad bi videl junaka, ki zna to pojasniti naročniku ali šefu=) Smernice si lahko prebereš na zgornji povezavi, tu pa objavljam kratek povzetek.

Facebook pod promotions razume tekmovanja in natečaje, kjer uporabnik dobi nagrado glede na talent ali spretnosti ter nagradne igre, kjer uporabnik dobi nagrado po načelu verjetnosti izbora. Že v samem začetku svarijo, da ob kršenju teh smernic lahko zbrišejo vse vsebine, ki se nanašajo na nedovoljen način promocije ali pa izbrišejo celotno stran.

Izvajanje kakršnekoli nagradne igre, natečaji ali tekmovanja (v nadaljevanju bom za promotions uporabljal izraz nagradna igra) je dovoljeno samo prek Facebook aplikacije. To pravilo vključuje vse točke nagradne igre – od zbiranja prijav, žrebanja/izbiranja zmagovalcev do obveščanja slednjih o nagradah.

Uporabniki Facebooka lahko v nagradno igro vstopijo na strani aplikacije (canvas page) ali na zavihku Facebook strani, kjer teče aplikacija (v iFramu).

V samem začetku mora v pravilih blagovna znamka določiti:

 • da nagradna igra ni nikakor povezana s Facebookom kot podjetjem,
 • da gredo informacije, ki jih uporabnik posreduje v nagradni igri, k organizatorju nagradne igre (upravljalcu blagovne znamke),
 • na kakšen način bo organizator način uporabil te informacije.

To so sicer standardna določila nagradnih iger, poleg tega pa se Facebook opere kakršnekoli krivde in zmote in posredno poskrbi za transparentno uporabo informacij v odnosu na uporabnike.

Splošne omejitve

Blagovne znamke lahko od uporabnikov zahtevajo, da pred vstopom v sodelovanje v nagradni igri všečkajo stran, se prijavijo na lokacijo ali potrdijo Facebook aplikacijo, vendar pa sodelovanja v nagradni igri ne smejo pogojevati z všečkanjem statusov/fotografij/videov, komentiranjem na zidu ali nalaganjem fotografije ali videa.

Facebooka kot blagovne znamke (in vse njihove intelektualne lastnine) ne smeš uporabljati v promocijskih materialih nagradnih iger razen z določilom v tem stilu:

 • “V nagradni igri lahko sodeluješ prek [ime aplikacije] na Facebooku. Aplikacijo lahko najdeš tudi na [ime zavihka] na [ime strani] Facebook strani.

Nagradnih iger v nobenem primeru ne smeš izvajati ali komunicirati, če je ciljna skupina stara pod 18 let, če cilja države, ki so pod embargom ZDA, če cilja švedske, belgijske, indijske ali norveške uporabnike, če niso povezane z igrami na srečo, alkoholom, tobakom, orožjem, zdravili na recept ali bencinom/nafto/kurilnim oljem (nič od omenjenega tudi ne sme biti nagrada) ali če je nakup izdelka/storitve pogoj za sodelovanje v nagradni igri.

Primeri

Na Facebooku lahko blagovne znamke počnejo naslednje stvari:

 • lahko uporabijo Facebook aplikacijo za organizacijo nagradnih iger. Primer: nagradne igre z nalaganjem fotografij lahko blagovne znamke izvajajo samo prek aplikacije in ne z nalaganjem na zid,
 • lahko od uporabnikov zahtevajo, da se pridružijo Facebook strani, se prijavijo v lokacije ali se povežejo s Facebook Connectom preden so oddali svoje kontaktne informacije,
 • lahko zbirajo e-mail naslove prek Facebook aplikacije, tako da lahko v nagradnih igrah kontaktirajo dobitnike nagrad,
 • lahko usmerjajo uporabnike na Facebook aplikacijo, da se pridružijo nagradni igri;

in NE smejo:

 • pogojevati sodelovanja v nagradni igri z objavami na zidu strani, nalaganjem fotografij na stran ali objavljanjem statusov,
 • izvajati nagradnih iger, v katerih sodelujejo vsi, ki se pridružijo strani, prijavijo v lokacijo ali se povežejo prek Facebook Connecta,
 • o rezultatih nagradnih iger obveščati uporabnikov Facebooka prek Facebook sporočil, klepeta ali objavami na profilih ali straneh; dovoljen je samo e-mail,
 • pogojevati sodelovanja v nagradnih igrah s tem, da si uporabnik ustvari račun na Facebooku.

Ostanejo torej samo še aplikacije

Vidimo, da blagovne znamke lahko nagradne igre na Facebooku izvajajo samo še prek Facebook aplikacij. Kakor rečeno v uvodu, vsak krši pravila na svojo odgovornost. Hvala Opici za namig.

Mimogrede, potrebuješ Facebook aplikacijo? Kontaktiraj me na anej@anej.si ;)
DOBER ZAPIS? NE ZAMUDI NASLEDNJEGA.
Pridruži se naročnikom, ki vsako sredo prejemajo zadnje objave z bloga in vsebine na temo grajenja posla na internetu in uporabniške izkušnje.
Tvoj e-mail naslov seveda ostane samo pri meni.
 • Tako čisto malo bolj še morajo zakomplicirat, pa bo odlično. Vse bo ok, koropracije dobivajo nazaj svojo vlogo na trgu. :-)

 • No, to se ve že nekaj časa… po moje je bila glavna težava pri Cityparku, da je bila vrednost nagrade res velika. Dvomim, da bo FB šel kar zbrisat stran, če boš potalal pet T-shirtov ali kaj podobne vrednosti. Je pa res, da bodo glede tovrstnih pravil čedalje bolj strogi, tako da prej ko slej bo treba spisat sweepstakes app. :)

 • U name it, we haz it;)

 • Sej po tej logiki so skinl tut povabila frendov na posamezen FB page. Sicer pa podpiram tak trial&error pristop – daš feature ven, če deluje in ga ljudje properly uporabljajo, ok, če ne ga pač daš ven.

 • Mislim da bo to kr in-da-hauz development. :)

 • Ja, temu smo včasih rekli “tržni test”. Sicer se je delal na malem, omejenem trgu, potem pa si šel na celega. Je pravzaprav najboljša raziskovalna metoda v marketingu, čeprav je strošek v klasičnih orodjih bil prevelik (moraš recimo izdelat 10.000 izdelkov in jih dati na trg kot “testne”).

  Internet to seveda olajša, čeprav je strošek nezadovoljnih uporabnikov lahko zelo visok.

 • Mitja Markuš

  res je da samo še z aplikacijami, samo tudi pri teh je potrebno paziti in se držati zgornjih “in NE smejo”. Je tako? :)

 • Peter

  Anej, če prav razumem, u bistvu direktno na FB ne moreš delati nobene nagradne igre več? tudi take, da žrebaš nagrado vsak mesec med novimi fani?

 • Munix

  (če NISO povezane z igrami na srečo, alkoholom, tobakom, orožjem, zdravili na recept ali bencinom/nafto/kurilnim oljem  )
  Predvidevam, če SO!!