Čeprav država na eni strani s svojimi nesmiselnimi odločitvami zavira podjetništvo (npr. dvig prispevkov za študente z s.p.), pa je na srečo gospodarstvo krenilo svojo pot z vzpodbujanjem (beri: financiranjem) novih perspektivnih podjetij.

Seedcamp, dogodek, na katerem je Zemanti uspel veliki met, sedaj prihaja tudi v Ljubljano. Sklad za upravljanje tveganega kapitala s sedežem v Londonu bo sredi maja v Ljubljani organiziral srečanje Mini Seedcamp Ljubljana, ki je namenjeno nadarjenim mladim podjetnikom, ki imajo izvirne poslovne ideje, potrebujejo pa pomoč pri zagonu podjetja.

K sodelovanju so vabljeni nadarjeni posamezniki in nova podjetja z odličnimi poslovnimi idejami s področja tehnoloških rešitev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije, Črne Gore, Albanije, Bolgarije in Grčije. Organizatorji sprejemajo prijave do 27. aprila 2009, zainteresirane ekipe pa se lahko prijavijo na spletni strani www.seedcamp.com/pages/Ljubljana09.

Med vsemi prijavljenimi ekipami bodo organizatorji srečanja Mini Seedcamp Ljubljana izbrali 20 najboljših projektov, ki jih bodo mladi podjetniki predstavili zbranim investitorjem in uglednim mentorjem, imeli pa bodo tudi priložnost za individualno delo ter posvet z mentorji. Osrednji dogodek v okviru Mini Seedcamp Ljubljana bo potekal 14. maja 2009 v Tehnološkem parku Ljubljana, 15. maja pa bo na Institutu »Jožef Stefan« še BarCamp Ljubljana (konferenca, na kateri udeleženci hkrati sodelujejo tudi kot predavatelji).

Doslej je projekt Seedcamp potekal v okviru letnih natečajev v Londonu. Letos pa so se organizatorji odločili, da bodo pred osrednjim natečajem Seedcamp septembra v Londonu izvedli še več regionalnih srečanj, med drugim tudi v Ljubljani. Kot zmagovalec Seedcamp 2007 in partner projekta je pokroviteljstvo srečanja in pomoč pri organizaciji Mini Seedcamp Ljubljana prevzela družba Zemanta, dogodek pa so med drugim že podprli tudi Tehnološki park Ljubljana, Institut »Jožef Stefan«, Poslovni angeli Slovenije, RSG Capital, Poteza, Eagle Ventures, Videolectures.net in Futura PR.

Dobre poslovne ideje rabijo ustrezno podporo okolja, da lahko zaživijo v praksi. Pri tem gre tako za finančni kapital kot tudi znanje in izkušnje, ki ga lahko prispevajo izkušeni in uspešni podjetniki ter drugi strokovnjaki. Cilj projekta Seedcamp je delovati kot katalizator uspeha prihodnjih generacij odličnih podjetnikov s prevzemanjem dela tveganj in osmišljanju poslovnih idej. Poleg mladih podjetnikov s svežimi poslovnimi idejami se dogodka udeležujejo tudi potencialni investitorji in izkušeni mentorji. Nadarjeni mladi podjetniki imajo tako na srečanju priložnost za širjenje svoje mreže poznanstev, svetovanje in dostop do potencialnih virov kapitala.

Več informacij o projektu Seedcamp je na voljo na spletni strain www.seedcamp.com.