Na spletu obstaja že celo morje rešitev za upravljanje to-do seznamov. Veliko sem ji že začel uporabljati, pa sem vse več ali manj hitro opustil, saj je vsaki nekaj manjakalo ali pa je imela preprosto preveč stvari.

Isto je z orodji za sodelovanje, kakor je npr. skupinsko ustvarjanje besedil. Google Docs so sicer awesome, ampak tistih par dodatnih klikov in vpisovanja e-mailov ipd. je za urejanje kakega preprostega sestavka – preprosto preveč. Da se ne bomo narobe razumeli, še vedno se gDocsi super izkažejo pri skupinskem ustvarjanju zahtevnejših besedil.

qwikisuite

Izpod prstov podjetja Refaktor je prišla koda za dve super awesome lightweight storitvi – Qwikitodo in Qwikitxt. Že ime naznanja hiter wiki preprost način dela.

Qwikitodo

Prva v dvojcu služi to-do seznanom. Gre za orodje, ki ne zahteva nobene prijave. Samo preproste in funkcionalne to-do sezname. Core funkcije, ki jih potrebujemo, so: ustvarjanje seznama, dodajanje opomb in posledično označevanje opravljenih nalog. Lahko slediš tudi spremembam, storitev namreč omogoča pregled nad zadnjimi 10 različicami dokumenta.

Meni najboljši del je, da dobiš unikaten (ne-ugan-ljiv) URL, ki ga lahko deliš s svojo sodelujočo družbo. Moja praksa uporabe je, da si dam posamezni to-do list v vrstico zaznamkov v brskalniku računalnika, ki ga za opravljanje teh nalog uporabljam (v službi npr.). Ko so vse naloge opravljene, ga preprosto izbrišem in ustvarim novega za naprej.

Qwikitxt

Qwikitxt je mlajši brat Qwikitodoja, ki je nastal deloma tudi zaradi mojega teženja Janku, ki je vse to razvil, in omogoča ustvarjanje preprostih tekstov in posledičen unikaten URL, s katerim si lahko dokument dodaš v zaznamke ali pa povezavo razpošlješ ljudem, s katerimi ustvarjaš ta dokument.

Moja praksa uporabe je podobna, kakor v Qwikitodoju – ko ustvarjam neko besedilo, si ga dodam v zaznamke, dokler delam na njem in razpošljem ljudem po IM, mailu, itd.

Uporabniška izkušnja

Uporabniška izkušnja je že sedaj, kar se mene tiče, odlična, upam pa, da prihodnje različice dobijo dodatne funkcije (e-mail, embeding, objavljanje v družbenih medijih) za še bolj preprosto deljenje povezave do dotičnega to-do seznama ali tekstovnega dokumenta.