Ničkolikokrat smo že brali, kako je internet, še posebej pa družbeni mediji, idealna platforma za bliskovito širjenje idej. No, v zadnjih dneh pa spremljamo tudi dokaz, kako te internet lahko še hitreje brcne nazaj v glavo, če govoriš neumnosti.

SDS si je privoščila sila nespametno potezo, ko so na svoji spletni strani objavili zloglasno besedilo o tem, kako je Janković dobil volitve, s katerim pri najboljši volji ne vem, kaj so poskušali doseči. Pojamrati? Se narediti boge? Kot prvarček z objokanimi očmi s prstom pokazati na suroveža, ki mu je ukradel liziko?

Za začetek je samo besedilo polno neskladij, trditev, ki jih je praktično nemogoče podpreti z oprijemljivimi dokazi in nenazadnje polno tudi slovničnih napak. Skatka – na plano so dali neko skropucalo, ki je bilo v eni izmed mnogih šal ocenjeno z -2, pa še to zgolj za trud. Predvsem pa to ne pritiče stranki, ki ima idejo, da bi vodila državo.

In še najbolj pomembno: stranka SDS,  newsflash za vas: ljudi na internetima nisu glupi. Vse, kar je bilo potrebno, da se je zapis razširil po spletu, je bilo par uporabnikov Facebooka in Twitterja, ki je te vsebine razdelilo med svoje prijatelje in sledilce. Zapis se je za začetek prijel zato, ker je bil tako groteskno napisan, da je že zaradi tega bil vreden deljenja.

Kot drugo pa ker je dregnil v ljudi, s katerimi gremo na pivo. In to je prišlo od glavnega izzivalca (teksta ni napisal Janša, ampak bodimo realni – SDS je Janša), od tistega človeka v državi, ki ni simpatičen, od tistega, za katerega 70% volilnega telesa samo čaka, da bo naredil kakšno napako. Če bi te izjave prišle iz SNS, bi verjetno večina le zamahnila z roko.

Tako pa se je vse skupaj pomešalo v offline – zgodil se je #trenirkameet in v končni fazi tudi med medije, ki postajajo osveščeni z zmožnostimi družbenih medijev in interneta nasploh. Nastala je zgodba, ljudje so pokazali svoj statement: dan trenirke je dan proti sovražnemu govoru, dan proti neumnosti. Svoje je primaknila še Nataša Pirc Musar, Informacijska pooblaščenka, ki je zapis prijavila kot sovražni govor.

Miha Mazzini je bistro ugotovil v svoji kolumni, da je to stranka, ki je volitve dokončno izgubila šele teden po zaključku volitev. V dobi pred internetom bi taka besedila mogoče še šla mimo veliko oči in ušes, sedaj pa moraš biti presneto previden, kaj izjaviš – lahko te pomaga dvigniti nad vse druge ali pa ti uspešno pomaga se ustreliti v koleno.