Blaž Kos na svojem blogu govori o inoviranju. Pri tem bi njegovo misel malce razširil.

Pri govoru o inovacijah pridemo glede na nekatere vire do podatkov, da je v bistvu 90% inovacij ali neuspešnih ali neizkoriščenih. Govorimo o inovacijah, ki pomenijo popolnoma nov produkt ali storitev. Tudi v preteklosti se je večina podjetij usmerila na razvoj popolnoma novih produktov in storitev. Tak pristop se je izkazal za uspešenega v dokaj malo primerih.

Produkti Coca-Cole npr. ob samem lansiranju niso bili posebej uspešni, ampak so uspeh dosegli čez čas, Microsoft je redkokdaj prvi pri razvoju novih storitev in Dell ni zrasel, ker bi svojim strankam nudil boljše računalnike kot konkurenca.

Popolnoma novi produkti in storitve redkokdaj ustvarjajo vrednost sami po sebi, v bistvu je sama inovacija le ena od mnogih področji inoviranja. Prav tako pa ima to področje najbolj neugodno razmerje med uspehom in neuspehom. Torej, kam se usmeriti?

Na primer v inoviranje v smislu uporabniške izkušnje; najboljši prodajnik pri Porscheju je njegov lastnik. Tako je uporabniška izkušnja za Porsche najbolj pomembna. Porsche ne dela samo dobrih avtomobilov. IKEA prav tako ne dela samo poceni pohištva.

Zmagovalci inovirajo na mnogih drugih področjih – npr. prodajni kanali, poslovni modeli, partnerstva in povezave, uporabniška izkušnja,…

Majhna podjetja naj inovirajo na področjih, kjer so njihovi veliki tekmeci šibki in od tega lahko izredno veliko pridobijo, še posebej, ker bodo večji tekmeci te inovacije težko kopirali.