Tale zapis prihaja neposredno z Nokie N900, in sicer z aplikacije MaStory. Aplikacija se zna povezati z blogerskimi platformami, v tem primeru z WordPressom.

Aplikacija je res kulska. Omogoca ti v bistvu vse funkcije, ki jih kot bloger potrebujes. Vstavljanje grafik, ima prednastavljene HTML tage itd. Grafike lahko nalozis neposredno s telefona ali pa preko Flikrja, Picase in Pixelpipa. Super je tudi, da preko vmesnika aplikacije lahko urejas grafike (spreminjanje velikosti, svetlosti, obrezovanje,…).

Samoumevno je seveda, da se daljsih zapisov zaradi omejenih moznosti tipkovnice ne da pisati, vendar pa je aplikacija za kratke zapise ali za live blogging idealna. Ko smo ravno pri tipkovnici – zelel bi si, da bi bila za malenkost mehkejsa in bolj odzivna, ampak koncni vtis je, da opravi svoje delo, kar je glavno. Tudi razporeditev tipk je dobra, razvijalcem je uspelo v tri vrstice po 13 tipk spraviti res vse najbolj pogosto uporabljane znake.

Telefon sam po sebi je kup plastike in vezij. Sele take aplikacije mu vdihnejo zivljenje in uporabnost. Upam, da bo Maemo razvijalska skupnost sledila zgledom iPhona in njegovega ogromnega nabora aplikacij. Zaceli bi sicer lahko z nadgradnjo firmwara in dokoncno podporo Mail for Exchange=)

Mikrobloganje

Za mikrobloganje pa je tu se aplikacija Mauku. Zadeva podpira Twitter, Identico in Qaiku. Nastavljen imam samo Twitter. Aplikacija je dokaj osnovna in podpira vse glavne funkcije Twittra. Ne podpira se nove retweet funkcije in seznamov (lists). Najvecja pomanjklivost je odsotnost funkcije za neposredno nalaganje fotografij. A kakor je ze Gyzar ugotovil, lahko to pocnes preko Pixelpipa.

Nokia je torej z N900 koncno prinesla na trg napravo, s katero je dejansko mogoce ucinkovito komunicirati. Win.

Update

Pri potovanju podatkov s telefona do strežnika in WordPressa, se izgubijo vsi < in > (in s tem vse HTML formatiranje), tako da je to bilo potrebno popraviti ročno na računalniku. Očitno se bo treba še malce poigrati z nastavitvami ali pa je to zgolj bug. Will keep you posted.