N900 je poleg vseh drugih funkcij, ki jih opravlja, tudi precej zmogljiva multimedijska naprava. Kakopak zna predvajati glasbo, video in radio. Zame so te funkcije zelo pomembne, saj ko sem na poti in si zaželim poslušati glasbo ali radio ter gledati video, nočem za to imeti 100 naprav, ampak je zelo priročno, če ena združuje vse. Poglejmo, kako se odreže po posameznih sklopih.

Glasba

n900_ear_phonesnokia_n900_music_player1


Slušalke imajo take hecne plastično-gumijaste čepke za v ušesa, ki jih moraš potisniti res do konca, da dobiš fajn zvok. Pri dobri kvaliteti mp3jev je zvok na zelo spodobni ravni, tako da je glasba na N900 dokaj poslušljiva. Kot pri vsakem telefonu imajo slušalke tudi vmesne gumbe (glej fotografijo). Tu sta dva, ampak noben od njiju ne služi na primer za premikanje po seznamu skladb gor in dol. To me je kar razočaralo, saj se mi ne da vlačiti telefona iz žepa, ko hočem prestaviti na naslednji komad. Isti problem sem imel pri E71, le gumbi pri slušalkah pri 6280 so znali komunicirati s predvajalnikom.

Vmesnik za predvajanje je zelo dobro zastavljen in služi svojemu namenu. Kot je videti na zgornji zaslonski sliki, ima zgolj bistvene funkcije, ki jih potrebuješ za upravljanje. Popolnoma dovolj. Nastavitev glasnosti in pozicijo na časovnici skladbe pa lahko elegantno upravljaš z drsnikom na zaslonu. Mimogrede, za glasnost sta na voljo dva tipa nastavitve – en je omenjeni z drsnikom in drugi (master) z gumbi na telefonu.

Največje razočaranje pri predvajalniku glasbe je, da ne moreš predvajati glasbe iz ene mape, ki si jo naložil na disk (npr. neko kompilacijo mp3jev in ne cel album neke skupine). Predvajalnik ti tako razvrsti skladbe bodisi po abecedi, žanru, albumu, izvajalcu ali playlisti. Pri slednjem načinu je upravljanje tudi zelo zmedeno, saj ti playliste oblikuje sam avtomatsko, upravljanje pa je zelo neintuitivno. Problem s predvajanjem glasbe iz map naj bi sicer reševala aplikacija Canola, vendar je zaenkrat še tako buggy, da enkrat ko jo odpreš, je ne moreš več zapreti. Tako bi poleg omenjenega presentljivo dobrega zvoka pri default Nokia slušalkah lahko bila preostala uporabniška izkušnja veliko boljša.

Nenazadnje pa moram pohvaliti Nokio, da so vgradili FM oddajnik. Tako lahko povsem preprosto predvajaš glasbo s telefona na radiu. Super. Tako si lahko DJ samo z enim telefonom=) Meni ta funkcija koristi predvsem v avtu. Tudi deluje zelo spodobno. Najdeš eno prosto frekvenco in zadeva dela. Čudno se mi zdi le to, da na določenih položajih v avtu začne šumeti. Hm. Ne glede na to, pa mi je ta funkcija zadetek v polno. Pri iPhonu je potrebno dokupiti oddajnik in ga priključiti v vtičnik za prižiganje cigaret. Nokia wins.

Razmišljam še o testiranju dodatnih bolj kvalitetnih slušalk. Nokia je končno prešla na 3,5 mm vtiče, kar pomeni, da se lahko končno zmišljujem, katere slušalke bom uporabil. Prav tako pa lahko telefon priključim na zvočnike v stanovanju in stresem nekaj šip.

Predvajalnik zna predvajati po navedbah Nokie naslednje formate .wav, .mp3, .AAC, .eAAC, .wma, .m4a.

Video

n900_tv-out_cablesPresenečenje! Predvajanje videa je odlično. Prav tako tudi podpora formatom .mp4, .avi, .wmv, .3gp; in kodekom H.264, MPEG-4, Xvid, WMV, H.263, kar pomeni, da na N900 lahko gledaš vse svoje najljubše nanizanke in filme. Uporabniška izkušnja je zaradi velikega zaslona na zelo visoki ravni in brez težav lahko pogledaš na telefonu celoten film. Zadovoljivo predvaja tudi posnetke v visokih ločljivostih (zatikanja se skorajda ne opazi).

Zmaga je TV-out. Nastavitev je povsem preprosta in slika na TV odlična (video je posnet z E71, tako da na žalost kvaliteta slike na videu ni tako odlična=). Oglej si video in se prepričaj. (Hvala cimri, ker je posodila TV=)

Preko TV Out funkcije lahko na seveda tudi igraš igre, brskaš po spletu ali pa svoji babici pokažeš fotografije z zadnjega izleta=) TV Out podpira NTSC in PAL.

Na tem mestu ne velja pozabiti na flash video s spletnih strani (npr. Youtube). Tudi flash video N900 predvaja na zelo visoki ravni. Brez težav podpira v brskalniku tudi celozaslonski način na Youtubu. Na voljo je tudi aplikacija Zoutube, ki kategorizira Youtube videe (npr. music, videoblogging,…) in omogoča iskanje ter seveda predvajanje videov.

Mimogrede, video, ki si si ga ravno ogledal/a, sem najprej naložil na Ovi. V tem primeru bi lahko dodal samo povezavo na video, ne bi pa ga mogel vstaviti v blog zapis ali ga deliti po družbenih medijih. Storitev tako podpira samo pošiljanje videa po e-mailu. Ccc.

Radio

Poslušanje radia v tem primeru pomeni poslušanje internetnih radio postaj. Prednatavljenih je 48 postaj, ki predvajajo kar v redu glasbo, lahko pa jih preprosto dodajaš. N900 ne podpira FM radia, ta naj bi bil na voljo v prihodnosti preko dodatno razvitih aplikacij. Za nemoten streaming je potrebno biti povezan na Wifi, preko GPRSa se rad zatika. Radia na telefonu v bistvu nisem nikoli poslušal, tako da bo ta funkcija bolj ko ne ostala neizkoriščena.

Zaključek

N900 se v tem primeru razen par pomanjkljivosti, ki sem jih naštel, zelo izkaže in na primer lahko učinkovito zamenja domači divx predvajalnik. Upam le, da bodo odpravili omenjene pomanjklivosti v prihodnjih nagradnjah OS in z dodatnimi aplikacijami.