Skip to content

Postavi si prava vprašanja

Karkoli pač že delaš, se vedno lahko vprašaš: “Ali delam prave stvari?” Prave stvari naj bi bile tiste aktivnosti, ki imajo neposreden (pozitiven) učinek na to, kar je tvoj posel ali pač cilj, ki ga hočeš doseči. V primeru, da še ne veš, katere te stvari so, si je smiselno postaviti prava vprašanja. Nekaj primerov:

 • Če padeš izpit, ne razmišljaj, kaj vse si zaje*** in kako se ti je zgodila največja krivica na svetu, ampak se vprašaj: kaj moram narediti, da ga bom naslednjič naredil?
 • Če misliš, da na področju, na katerem študiraš, ni služb, se vprašaj: kaj lahko naredim, da podjetja (ali ustanove), ki so moji potencialni zaposlovalci, brez mene ne bodo mogli več živeti naprej? Ali pa še bolje: kaj če bi zaposloval, namesto, da bi bil zaposlen?
 • Če misliš, da imaš premajhno plačo, se vprašaj: ali je to prava služba zame? Nadalje: Kaj lahko naredim, da bom imel večjo? Kdo odloča o moji plači, tj. s kom se lahko pogajam za večjo? Kakšne argumente imam, da lahko zahtevam večjo plačo?
 • Če te zavrne stranka, ko ji nekaj hočeš prodati: Kaj sem naredil tu narobe (testiraj, make a research!) in kaj moram narediti, da bo naslednja kupila? Sem v pravem poslu?
 • Ko si v dilemi med eno in drugo aktivnostjo, se vprašaj: katera bo več prinesla k uresničitvi mojih ciljev in katera je bolj nujna za to?
 • Ali res hočem piti in potem voziti ter s tem tvegati svoje življenje in življenje okolice?
 • Če misliš, da si debel, ne utrujaj svoje okolice z jamranjem, “Šit, kok sm debel” (ja, vemo), ampak se vprašaj, kaj lahko naredim, da bom shujšal?
 • Ko naletiš na problem ali ti, kaj ni všeč, ne jamraj, ampak razmišljaj, katere so stvari, ki jih moraš narediti, da boš rešil problem. Če ne veš, vprašaj. Če drugi ne vedo, uporabi Google.

Na koncu si vedno odvisen samo od sebe. It’s your choice.

Enhanced by Zemanta
DOBER ZAPIS? NE ZAMUDI NASLEDNJEGA.
Pridruži se naročnikom, ki vsako sredo prejemajo zadnje objave z bloga in vsebine na temo grajenja posla na internetu in uporabniške izkušnje.
Tvoj e-mail naslov seveda ostane samo pri meni.
 • Val

  Zelo se strinjam s tem, da si je potrebno postavljati prava vprašanja. Hkrati pa sem mnenja, da si je včasi nujno postaviti tudi vprašanja, ki morda po tej “teoriji” ne sodijo v kategorijo pravih, a so nujna, da nekdo spozna oziroma se zave situacije.
  Nek uspešen podjetnik mi je nekoč rekel, da si podjetnik-začetnik na začetku ne bi smel postavljati preveč vprašanj o stroških in investicijah in na drugi strani prihodkih, ker ga bo podjetniški posle minil, saj so začetki navadno težki in zahtevajo nekaj žrtvovanja. In četudi so ta vprašanja ključna za spremljanje uspeha in zatorej vsekakor tudi prava, je njihov efekt lahko zelo negativen…depresiven podjetnik?:)
  Sicer se mi pa včasih zdi bolj kot postavljanje pravih vprašanj, najti na ta vprašanja dovolj dober odgovor. To je tudi umetnost:)