Skip to content

Če pa nočem imeti televizije

Televizija se počasi tako ali drugače seli na računalnike in mobilne naprave tudi pri nas. Telemach je pred kratkim lansiral D3GO, SiOL oz. Telekom Slovenije pa SiOL TViN. Televizijske programe tako lahko gledaš na računalniku in na mobilnih napravah z iOS ali Android operacijskim sistemom. Sliši se super, a za vse tiste, ki si ne želimo imeti televizije doma in ne imeti sklenjenega naročniškega razmerja za televizijo, je to neuporabna storitev, saj jo lahko uporabljajo samo obstoječi naročniki.

Zame kot uporabnika konvergenca storitev določenega ponudnika ne pomeni to, da mi za naročilo samostojne storitve hočejo vsiliti dodatno storitev, ki je ne rabim. Dostop do interenta ni več nekaj ekskluzivnega, medtem ko je pobiranje denarja prek interneta očitno še vedno rocket surgery. Bil bi pripravljen plačati bodisi za SiOL TViN ali D3GO, ampak to sploh ni opcija, ker nisem naročnik enega od televizijskih (ali internetnih v Telemachovem primeru) paketov omenjenih ponudnikov. SiOL mi kot Mobitelovemu uporabniku niti ne ponudi možnosti, da bi plačal za storitev. Hja, če nočete mojega denarja, pa nič.

Na Oatmealovi strani najdemo super strip o piratu, ki to postane, ker ni imel druge izbire. Primer je tu malo drugačen, kakor v stripu, ampak bistvo vsega tega je, da obstaja vse več in več ljudi, ki preprosto nočemo več imeti sklenjene naročnine za televizijo. Računalnik, mobilna naprava in velik dodaten monitor zadostujejo. Model, ki bi bil ustrezal temu tipu uporabnikov je samostojna storitev z višjo ceno, v primeru če nisi že sicer naročnik bodisi televizijskega paketa ali pa imaš internetno naročnino sklenjeno pri drugem ponudniku.

Še vedno bodo obstajali ljudje, ki bodo gledali televizijo doma na kavču. Vse več pa nas bo tistih, ki bi si radi mogoče pogledali samo določeno oddajo, tekmo ali film, mogoče bomo obtičali na kakem letališču in ne bomo imeli kaj početi, mogoče…, ne glede na lokacijo in ponudnika dostopa do interneta.

Dragi operaterji, počasi bo potrebno prenehati z vlaganjem energije v to, da razmislite o vseh načinih, kako omejiti uporabo vaših storitev in jo vložiti v to, kako narediti noro dobre storitve, za katere bodo ljudje brez pomisleka dali svoj denar.  

DOBER ZAPIS? NE ZAMUDI NASLEDNJEGA.
Pridruži se naročnikom, ki vsako sredo prejemajo zadnje objave z bloga in vsebine na temo grajenja posla na internetu in uporabniške izkušnje.
Tvoj e-mail naslov seveda ostane samo pri meni.
 • Al pa obratno … zakaj ni nikjer opcije “dvojcek”, ki bi vključevala le internet in TV (ponavadi so dvojcki le TV in telefon)

 • Če dostopa do vsebin, ki smo jih PRIPRAVLJENI PLAČATI, ne bodo nudili, jih bomo dobili na drugačen način.

  Saj pod črto je čisto jasno. Vsekakor pa človek dobi občutke, da tistim tam zgoraj še vedno ni.

 • Neumnost je tudi to, da ceprav sem narocnik telemacha (sicer samo TV ), nimam moznosti uporabljati njihove D3GO storitve – zato, ker pac nimam se njihovega interneta. Imam pa “premium” paket za TV. Jebes tak premium…

 • LOL!

 • Super

   MIkro 1: komplementarni izdelki.  Mislim, da iz poslovnega vidika pravilno postopajo. Najprej želijo dodobra “izmolzti” trg klasične kabelske televizije in šele za tem se bodo širili na streaming storitve. Čeprav se iz uporabniškega vidika zdi absurdno, da ne izkoristijo že izgrajene infrastrukture in že razvitega softvara. 

  Ko sem želel vključit TViN, sem izvedel, da ga s svojim (najcenejšim) programskim paketom ne morem, pa me je za hip zasrbelo, da bi za +4€/mes izbral boljši paket, ampak nisem, in ne bom. 
  Lahko pa tudi, da se motim, in nimajo prav nobenega dolgoročnega plana. :)