Vsake toliko se znajdem na kakšnem dogodku, kjer govorci uporabljajo Powerpoint ali Keynote predstavitve. V v 9 od 10 primerov obolim, ko vidim slide, ki so nametani z goro besedila  in podobno očem nevšečno navlako. Izjema ni bila denimo niti velika Nokia na septembrskem Over the air dogodku v Londonu z velikostjo pisave okoli 10 na vseh slidih.

Ko pripravljaš powerpoint predstavitve, imej v mislih, da nobeden ne bo bral celih odstavkov besedila, prav tako ne dolgih seznamov; če pa jih bo, te ne bo poslušal. Še enkrat: powerpoint ni glavni visual tvoje predstavitve – to si ti. Powerpoint predstavitev je pripomoček, vzemi ga bolj kot zemljevid ali kazalo, ki tvoji publiki pomaga, da ti lahko brez težav sledi.

Ko vedno se mi je najbolj uporabno izkazalo, da Powerpoint predstavitev shranim kot PDF. Na koncu je učinek isti  – tako kot Powerpoint zna Acrobat Reader prikazovati PDFje na celotnem zaslonu. Poleg tega pa je Acrobat Reader nameščen na praktično vsakem računalniku. Za backup imej vedno spravljeno predstavitev tudi na Slidesharu in na (dodatnem) USB ključku.

Nekateri ljudje prisegajo sicer na spletno storitev Prezi, ki je vizualno sicer zelo bogata in zanimiva, vendar še vedno praveč dogaja – vse se nekaj giblje in preskakuje, skratka ne prinaša dodane vrednosti k tvoji predstavitvi – kvečjemu prevzame pozornost, ki jo potreuješ ti. Iz slednjega razloga tudi ne uporabljaj raznih animacij, ki jih sicer ponujata najbolj priljubljena Powerpoint ali Keynote.

Viri

To je bilo samo nekaj najbolj perečih težav. Pred časom sem objavil tudi en malce bolj poglobljen prispevek na to temo z naslovom Kako pripraviti dobro Powerpoint predstavitev.

Še vedno eden najboljših virov z napotki za pripravo predstavitev je e-knjiga Setha Godina z naslovom Really bad powerpoint (povezava odpre PDF dokument).

Spodaj pa sledita dve odlični predstavitvi Slideshare uproabnika JESSEDEE-ja You suck at Powerpoint in Steal this presentation. V njima na zelo pregleden način razloži predvsem smernice pri oblikovanju predstavitev.

Naslov ne bi mogel biti boljši – ukradi ideje iz te predstavive=)

Tole pa je še primer dobre in lepe predstavitve. Super je tudi vsebina – če je ne bi delil tukaj, bi jo povsod drugje.