Tokrat objavljam intervju z Ano Dmitrović iz marketing oddelka podjetja Lisca. Ana med drugim upravlja z Liscino Facebook stranjo. Velik del fanov so dobili tudi preko Facebook aplikacije Lisca Swimwear 2010, ki ima nekaj več kot 11 tisoč mesečnih uporabnikov.

Kakšni so bili vaši razlogi, da ste začeli komunicirati v družbenih medijih? Kdo je bil pobudnik v podjetju?

V Lisci namenjamo veliko pozornosti spletnim medijem in novim tehnologijam, saj je spletno mesto prvo ogledalo vsakega podjetja in tudi blagovne znamke. Spletno mesto www.lisca.com je trenutno mogoče uporabljati v 7 jezikih, spletno trgovino Lisca www.lisca.si/trgovina v dveh jezikih. Nove jezikovne različice dodajamo glede na potrebe in aktivnosti na določenih trgih. Svojo prisotnost na internetu gradimo tudi preko drugih spletnih kanalov in medijev. Vedno več pozornosti namenjamo kreativam in produkciji na internetu, vsako leto je večji tudi odstotek marketinških sredstev, ki so namenjena spletni produkciji in spletnemu oglaševanju.

Naši blagovni znamki Lisca in Cheek by Lisca ciljata tudi na populacijo, ki uporablja družbene medije, zato je bila odločitev za začetek komunikacije v družbenih medijih logičen korak, ki smo ga sprejeli timsko.

lisca

Kakšno vlogo imajo družbeni mediji v strategiji podjetja? Kaj si z njimi želite doseči?

Družbene medije vidimo predvsem kot odlično priložnost za dvosmerno komunikacijo s potrošniki Lisce. Cilj ni direktno pospeševanje prodaje, ki bo imelo takojšnje učinke v prodaji, ampak želimo preko njih »negovati« odnos potrošnika do blagovne znamke Lisca in vzpostaviti odnos s tistimi, ki blagovne znamke Lisca še ne poznajo. Naše podjetje 80 % prodaje doseže na tujih, evropskih trgih, zato se nam zdijo družbeni mediji odlično orodje, s katerim lahko povečamo prepoznavnost blagovne znamke Lisca tudi na tujih trgih. To je aktivnost, v katero je potrebno iti premišljeno in delati na dolgi rok, zato so tudi učinki lahko vidni šele na dolgi rok.

Katere kanale komuniciranja na družbenih medijih uporabljate? Zakaj taka izbira? Jih prepletate s tradicionalnimi?

Trenutno imamo profil na Facebooku in tudi na Twitterju. Redno objavljamo videovsebine na You Tubu – z modnih revij, iz zakulisja fotografiranj, svetovalne videe. Redno spremljamo trende na spletu in skušamo slediti interesom in potrebam naših potrošnikov, zato že razmišljamo o novih dodatnih kanalih, ki pa jih vpeljujemo premišljeno.

Informacije o aktivnostih na Facebooku objavljamo tudi v naših drugih korporativnih medijih: na spletnem mestu www.lisca.com, v spletni trgovini www.lisca.si/trgovina , lifestyle reviji LiscaModa, ki izide 2x letno (spomladi in jeseni, ko na prodajna mesta pride nova kolekcija). O aktivnostih na Facebook profilu Lisca obveščamo tudi naše naročnike elektronskih novic Lisca.

Kako vidite odnos med podjetjem in agencijo?

V družbenih medijih komuniciramo zaposleni. Z zunanjo agencijo sodelujemo pri izvedbi npr. produkcije videovsebin ali aplikacij.

Kdo pri vas komunicira v družbenih medijih? Kako ste oblikovali delovni proces?

Za Lisco v družbenih medijih komuniciramo zaposleni v marketingu, ki smo dnevno v stiku z dogajanjem v podjetju na vseh ravneh, tako da lahko posredujemo informacije s prve roke. Na Facebook strani je dnevno veliko vprašanj fanov, ki so vezana na različna področja – od razvoja in kreacije, prodaje do marketinga. Menimo, da je odzivnost administratorjev profilov v družbenih medijih zelo pomembna, zaposleni pa lahko najhitreje pridemo do pravih odgovorov in jih tudi najhitreje posredujemo fanom.

Kakšen vpliv/učinke ima komunikacija v družbenih medijih na podjetje?

Lahko rečemo, da ima komunikacija v družbenih medijih do sedaj samo pozitivne učinke. Zaenkrat vidimo le prednosti.

Se je prodaja povečala potem, ko ste začeli komunicirati? Kako merite učinke? Kaj so glavni KPI (key performance indicators) pri komunikaciji?

Kot rečeno, družbenih medijev ne vidimo v funkciji direktnega pospeševanja prodaje oz. vidimo jih v funkciji utrjevanja blagovne znamke in neposrednega stika s potrošniki.

Ugibam, da ima Lisca Facebook stran tudi veliko moških privržencev. Kakšna je struktura po spolu? Na strani pa komunicirate pretežno izdelke za ženske. Kako je z moškimi?

Zaenkrat imamo med našimi fani le nekaj odstotkov moških privržencev. Seveda bi si jih želeli več. Res je, da imamo v naši ponudbi predvsem izdelke za ženske (za moške in otroke imamo v ponudbi le kopalke), toda to ne pomeni, da naši izdelki niso zanimivi za moške. Tudi moški so naši potrošniki in to predvsem v času obdarovanj, kot je npr. december ali Valentinovo, ko moški želijo svoje boljše polovice presenetiti z zapeljivim spodnjim perilom.

Na Facebook strani je prisotnih več različnih narodnosti privržencev. Kako poteka komunikacija z neslovenskimi privrženci in kakšni so načrti za prihodnje – grajenje večje multijezikovne skupnosti ali več manjših lokalnih?

Fani našega Facebook profila trenutno prihajajo iz več kot 30 držav. Gradimo eno večjo multijezikovno skupnost, objave jezikovno prilagajamo in lokaliziramo na posamezne države. Ko gre za objave, ki jih želimo posredovati v vse države – komuniciramo v angleščini.

Za predstavitev poletne kolekcije in interakcijo z uporabniki Facebooka ste uporabili tudi Facebook aplikacijo. Kakšni so bili cilji aplikacije? Lahko ponudite kakšne konkretne rezultate aplikacije? Npr. Koliko uporabnikov je dosegla?

Ciljev aplikacije je več: fanom na Facebooku smo želeli ponuditi neko dodano vrednost – nekaj več, namesto klasične predstavitve kopalk, smo v aplikacijo dodali interaktivne elemente in na ta način fane »potegnili« v dvosmerno komunikacijo. Za njihovo sodelovanje smo jih nagradili s kuponom za popust. Poleg tega smo z aplikacijo želeli razširiti svoj krog privržencev, kar nam je tudi uspelo, saj smo štartali z aplikacijo, ko smo imeli 4.000 fanov in v mesecu dni pridobili 19.000 novih fanov.

Vidite družbene medije tudi kot vir tržne raziskave? Bi odprli svojo blagovno znamko do te mere, da bi vaši privrženci vplivali na oblikovanje naslednjih kolekcij (predlogi, skice,…)?

Na vseh nivojih komuniciranja (ne samo preko družbenih medijev) z našimi zvestimi potrošniki skušamo slediti njihovim potrebam in željam, zato praktično še ni bilo kolekcije, na katero naši potrošniki ne bi imeli vpliva že do sedaj.

Katere blagovne znamke so vam poleg Lisce še posebej priljubljene in za vzgled?

Veliko slovenskih in tujih blagovnih znamk se odlično predstavlja preko družbenih medijev in jih z veseljem spremljamo tudi v našem podjetju