Skip to content

Mobilne aplikacije – tudi tebi kradejo čas?

Danes je popularna vlogerka Jenna Mourey objavila prispevek (oglej si video spodaj), kjer razlaga o tem, kako je postala dobesedno zasvojena z uporabo aplikacij (predvsem igranjem iger) na svojem iPadu. Pametni mobilni telefoni in tablični računalniki svojo popularnost dolgujejo prav aplikacijam; predvsem okoli iger se je ustvaril nov svet, ki korenito spreminja vedenjske vzorce (u)porabnikov teh vsebin.

Računalniške igre so s prihodom družbenih omrežij ter pametnih mobilnih telefonov in tablic dobile tako družaben kot tudi interaktiven twist – pobeg iz realnosti je obogaten s tvojimi prijatelji, virtualnimi valutami in najlažjo izmenjavo z realnimi valutami v zgodovini in preprostostjo uporabe zgolj z dotikanjem zaslona.

Še vedno se socializiraš, a ti ni treba zapustiti kavča. Gradiš imaginarno, virtualno bogastvo, ki je osnovano na kreditnih točkah in virtualnih zlatnikih. Imaš instanten vpogled v življenje kateregakoli človeka, s katerim si (ali pa tudi ne) povezan. Mnogim staršem te naprave vzgajajo njihove otroke.

Sam se trudim uporabljati zgolj aplikacije, ki jih potrebujem pri svojem delu in utility aplikacije, ki mi olajšujejo življenje. Igram se zavestno izogibam. A po drugi strani se mi pojavlja vprašanje – je zgoraj opisana in v videu predebatirana sprememba res slaba ali pa se družba pač spreminja skupaj z razvojem tehnologije? Ful me zanima tvoje mnenje – prosim, sporoči ga v komentarjih.

DOBER ZAPIS? NE ZAMUDI NASLEDNJEGA.
Pridruži se naročnikom, ki vsako sredo prejemajo zadnje objave z bloga in vsebine na temo grajenja posla na internetu in uporabniške izkušnje.
Tvoj e-mail naslov seveda ostane samo pri meni.
  • Aplikacij uporabljam samo vezano za službo. AMZS, Gmail, Unitcoonverter, Gdocs, PDFnotes ipd. Predvsem, da zadeve olajšam. Mogoče bi mi kakšna aplikacija (razen vezano za službo) celo olajšala življenje, ampak nisem ena izmed tistih, ki vztrajno sledi razvoju. Brez aplikacij sem doslej čisto normalno živela. Igrice – kaj sploh so to? :) Res mora biti človeku dolgčas, da nenehno visi na telefonu. Tipičen primer je moj brat (ampak OK, on je 15 let star…še nekako razumem) in smo ga letos že “odvajali” od obsedenosti… Ni zdravo. Pride pa verjetno prav, ko nekoga čakaš, ali ko čakaš pri zdravniku itd… Tako, da vsaka stvar je za nekaj dobra. Potrebno jo je v normalni, zdravi meri uporabljati.

  • Najob

    Eh, tudi na namiznih mašinah se je špilom reklo igrice, dokler niso prerasle to fazo in postale igre.

    Kljub temu pa takrat niso odigrale vloge icebreakerja, kot to počnejo zdaj (kot opažam), ko olajšujejo prehod računalniško nezainteresiranih ljudi k tablicam in pametnim telefonom.