Mleko, sladoled in jogurt nas spremljajo praktično že od trenutka, ko smo privekali na svet. Kar se tiče hrane, ima omenjena trojica gotovo prav posebno mesto pri večini ljudi, saj je res prijetno, ko te toplo mleko ogreje, s sladoledom se posladkaš in z jogurtom osvežiš. Na teh prijetnih izkušnjah temelji tudi večina komunikacije mlekarn.

Po produktno/kampanjskem pojavljanju (Smutka Meri, Lučka, Sladoled Planica, Ego, Alpsko mleko, Maxim,…), so se nam par dni nazaj na Facebooku in Twitterju bolj pogumno v korpo obliki pridružile tudi Ljubljanske mlekarne, bolj ko ne pojem slovenskega mleka, sladoleda in jogurta. Začetki so zelo obetavni!

No, začetek velja predvsem za Twitter, tu so prisotni od 10. maja letos, na Facebooku imajo stran že od 14. januarja 2010, vendar pa so bile aktivnosti precej razpršene v tem času in temu primerno je tudi število privržencev. Pričakovati je, da bo od sedaj stekla tudi komunikacija na Facebooku.

Kar me je prijetno presenetilo, je predvsem to, kako jim je uspelo razviti zelo simpatičen in topel način komunikacije, kjer se dejansko pogovarjajo z uporabniki. Še enkrat več se je izkazalo, da lepa beseda lepo mesto najde in posledično so tudi odzivi temu primerni.

Seveda si nisem mogel kaj, da jih ne bi tudi malo provociral s spodnjim veleumnim izdelkom, ko se mi je zazdelo, da latvici mleka nekaj manjka in da je to v bistvu prav priročna podlaga za take in drugačne smileyje.

Ljubljanske mlekarne logoRazveselilo me je, ko so se na to prav prijetno in s kančkom humorja odzvali tako na Facebooku kot Twitterju. Hvalim in lajkam. Skratka, dajte jim priložnost in spremljajte, kaj imajo povedati.

Je sicer Twitter sploh smiselno vpletati v komunikacijo?

Twitter v Sloveniji sicer (še) nima ravno veliko uporabnikov, po sitweet.com podatkih nas je danes (13.5.) dobrih 9 tisoč.  Vendar pa je ta geekovski community glasen in zna izstopajoče (tako dobre kot tudi slabe) primere primerno obeležiti tudi drugje po spletu, kar nekako dokazuje tudi ta zapis. Gotovo ni nezanemarljiv razlog.

Vse pa je kakopak odvisno od tega, kakšne cilje podjetje zasleduje oz. kaj želi početi s publiko, ki jo nagovarja. Recimo v primeru @mimovrste se v prvi vrsti ukvarjajo s podporo uporabnikom, poleg tega Twitter predstavlja tudi dodaten prodajni kanal, saj v komuikaciji izpostavljajo tudi najbolj zanimive izdelke. V primeru @LJmlekarne gre predvsem za tesnejši stik in pogovor z uporabniki, za branding in upamo tudi za vpletanje samih uporabnikov v nastajanje/promocijo/testiranje/… izdelkov mlekarne. Držim pesti in tiho upam na  kakšno šenkano banjico sladoleda=)

Kaj pa offline?

Večina nas upa, da v seriji tviteraških meetov (#cevapimeet, #Istenicmeet,…) dobimo novega in da se kolegi iz Ljubljanskih mlekarn opogumijo ter se pridejo z nami družit tudi v offline #sladoledmeetu. Vsi vemo, kaj to pomeni;)

sladoledmeetKdo komunicira?

Tudi tu nimam kaj pripomniti, saj je lepo videti tudi njihov opis, kjer piše, da tvitata Sara in Jernej, kar pomeni, da komunikacija prihaja neposredno iz podjetja.

V enem od tvitov so še omenili, da so pri pripravi imeli pomoč, pomagala sta jim Petra Slanič in “neimenovan strokovnjak z visokim Peerindexom”.=)