Blogi so mi bli vedno všeč. Cheap in velikokrat hudo učinkovit način za to, da celemu svetu poveš, kaj te muči in da cel svet obvestiš, da obstajaš. Da sprostiš ventile, kot je omenila neka blogerka, ki ji gre kar okej, kar se tiče obiska na njenem blogu. Nekateri so celo zaslužili s tem. Veliko se je že napisalo in povedalo o samem bloganju. Obstaja nešteto teorij o tem, kako pisati dober blog. Nekateri so se specializirali zgolj kot blogerji o bloganju. Copyblogger npr. je res master rescource o bloggingu. Blog je kul zadeva, ki se jo da uporabit na res veliko število načinov, več Tudi v Sloveniji se začenja premikati počasi na bolje v tej sceni. Blogorola je definitivno pravi korak v to smer. Hecno je edino, ko nekaj, kar v tujini obstaja že lep čas in je sprejeto kot nekaj normalnega, se potem pri nas ustvarja fama okoli tega – popolnoma normalnega.

Vedno mi je bil fenomen, kako se lahko a) tako kul stvari spomnijo samo v tujini, večinoma v Ameriki oz. a smo Slovenci res tako nesposobni ustvariti en svetovni trend, mislm okej, saj smo majhni, ampak to z razvojem globalne tehnologije počasi postaja vse manjši issue in b) kako lahko tako kul stvari zagrabimo šele toliko kasneje kot drugje. Okej, ja, različen mindset, različna kultura, ampak če je nekaj kul, to kupiš (ideja ali produkt) ponavadi. Pri nas so korporativni blogi še vedno nekaj skoraj fiktivnega. Nekaj agencij in Siol, to je vse, kar sem do sedaj zasledil. Brez strahu, že delamo na tem, da bomo to spremenili 😉

Po dolgem času in klavrnemu koncu mojega prvega bloga na Bloggerju, spet začenjam pisati blog. Kaj je bil razlog, da sem nehal pisat prvega? Pomanjkanje fokusa, volje in pametne vizije in ciljev, kaj bi z blogom sploh rad dosegel. Recimo, da sem sedaj dozorel. Torej, kaj želim s tem blogom doseči:

  • učiti se: verjamem v načelo učenja s prenosom svojega znanja na ostale – ko nekaj veš in pišeš in razmišljaš o tem, je tvoje znanje bogatejše, saj si poskrbel tudi za meta-znanje, torej si postavil svoj know-how v kontekst in ga poglobil
  • učiti druge: tisto, kar vem in vem, da je uporabno, rade volje prenesem na druge. Poanta znanja v obliki koristnih informacij ni v njih samih ampak v njihovi aplikaciji v resnično življenje. Tako kot ideja sama posebi ne pomeni nič, če se je ne uresniči.
  • postaviti sebe in ljudi, ki jih cenim na spletni zemljevid: torej, ljudje, tukaj sem. Verjamem pa tudi v to, da je treba ljudi, ki jih ceniš, ki so kredibilni, ki bo še nekaj iz njih gnati naprej in jim pomagati, da dosežejo, kar so si zastavili ali pa jih usmeriti na pravo pot. Tako ustvarjaš res kvaliteten network. Posel so ljudje.

O načrtovanju

Tukaj velja še pripomniti, da tega niti nisem načrtoval. V bistvu sem se en dan spomnil, da bi bilo pa res fino spet začet pisat blog, ker mi sedaj pa res že kar nekaj materiala leži na podstrešju, ki ga je treba spraviti na plano. Postavil sem si zgornje tri cilje in akcija. Instalacija wordpressa in sreča, da sem našel theme, ki mi ustreza. Kaj se bo pisalo na blogu:

  • podjetništvo, iz prakse opisani koraki, nasveti, kako spraviti start-up na noge in kaj pri tem ne narediti, da boste uspešni pri tem
  • slovenski izobraževalni sistem, zakaj bi podrl vse skupaj in delal na novo
  • veliko bo govora o drugih ljudeh, tistih, ki jih cenim in mislim, da so vredni omembe
  • o poslu, trenutnih trendih, tehnologijah, predvsem o internetu in vsem, kar je povezano z njim
  • o stvareh, ki mislim, da bi jih morali vedeti, če jih še ne 🙂

Naslednja objava bo o načrtovanju in kako je to lahko škodljivo in kontraproduktivno .

Za konec prvega prispevka bi se rad zahvalil še mojemu dobremu kolegu Jonu Slevcu, ki mi tako prijazno nudi prostor za moj blog. Jon je multi-skilled falot, postavil je sila uspešen projekt Crnila.net, kjer prodaja črnila za kartuše ter obnovljene kartuše in tonerje, kar uporabniku prinaša cenovno sila ugoden produkt s kvaliteto, povsem primerljivo z originalom. Sedaj postavlja nov projekt Aquasana. Gre za res kul vodne filtre, ki vodo iz pipe prečistijo in je potem čista in zdrava za pitje. Enega mam tudi sam, okus vode je popolnoma drugačen, tak fajn je in voda se zdi pitna. Get a filter or be a filter:) Več o tem vam bo znal povedati on, kontaktirajte ga.

Okej, screw it, let’s do it.