Naslednji članek je bil objavljen 4.3.2008 v Financah. Napisala ga je Martina Gojkošek.

“Anej Mehadžič, študent četrtega letnika ljubljanske ekonomske fakultete, ustanavlja drugo podjetje in se poslavlja od predsedovanja študentskemu združenju. “V nekaj letih se bo pravi boj za delovna mesta začel že med študijem. Pridobili bodo tisti, ki bodo dovolj zgodaj spoznali, da se je treba ozreti okoli sebe,” je prepričan študent ekonomije in nekdanji predsednik združenja Management Group Anej Mehadžič.

Mehadžič je študent poslovne informatike in mladi podjetnik. Po odhodu iz podjetja Cosylab jeseni 2006 je z dvema partnerjema ustanovil prvo podjetje na področju spletne produkcije in trženja, zdaj ustanavljajo drugo podjetje avtocenter.si. Mehadžič ob tem dela za več podjetij kot tržnik storitev in iskalec kadrov. Spomladi 2007 je postal predsednik študentskega združenja Management Group, vendar se te dni s položaja zaradi pomanjkanja časa umika. “Še vedno pa bom v društvu aktivno deloval,” zagotavlja.

Prvo delo tudi zaradi denarja

V poslovni svet se je usmeril po prvem letniku. “Takrat sem videl, da mi samo študij ne bo prinesel tega, kar hočem doseči, in da potrebujem tudi praktične izkušnje. Poleg tega sem potreboval denar,” pojasnjuje. Prvo resno delo s svojega področja je poiskal v podjetju Cosylab. “Začetek je bil velik izziv, predvsem zaradi pomanjkanja znanja. Vendar mi je z učenjem in podporo mentorja v podjetju pozneje šlo.” Sledili so novi projekti, ki so nadgrajevali zastavljene temelje. Veliko je hodil na izobraževalne dogodke, postal je član Management Groupa in se družil z ljudmi, ki so imeli veliko znanja in izkušenj.

Študij na prvem mestu

Obštudijske dejavnosti so pri Mehadžiču na potek študija le malo vplivale. “Obveznosti sem vedno opravljal v roku in s kar spodobno uspešnostjo,” pravi. “Treba si je zastaviti prioritete. Sam sem se vedno loteval drugih stvari šele, ko so bile šolske obveznosti opravljene.” Vendar hkrati meni, da je obštudijsko delovanje obvezno za vsakega študenta. “Znanje, ki ga z vsemi dejavnostmi poleg študija dobiš, ti daje večjo širino pri razmišljanju, dobiš veliko praktičnih izkušenj pri odpravljanju različnih težav, to ti navsezadnje koristi tudi pri izpitih.”

Diploma je lahko as v rokavu

Zato, da je človek uspešen, ne potrebuje nujno formalne izobrazbe, meni sogovornik, vendar opozarja, da je ta vendarle pomembna. “Prvi razlog je, da ti daje sposobnost, da sam učinkovito najdeš, filtriraš, absorbiraš in uporabiš informacije, ki so potrebne za rešitev neke težave. Drugi razlog pa je, da ti potrdilo o formalnem znanju daje gotovost v življenju, da imaš vedno še vsaj enega asa v rokavu.” Mehadžič v skladu s tem prepričanjem goji ambicije za podiplomski študij, pri čemer se poigrava z mislijo o odhodu v tujino.

Nasveti: Študentom, ki želijo graditi kariero med študijem, Mehadžič svetuje:

1. delovanje v študentskih društvih: “Društva so v stiku z gospodarstvom, članstvo je pomembna referenca v življenjepisu. Prav tako je verjetno, da bo študent prek dela pri projektih društva navezal stike, ki mu bodo pomagali do dobre zaposlitve ali partnerstev pri lastnih projektih.”

2. izkoriščanje ponudbe fakultet: “Center za svetovanje in razvoj študentov na ekonomski fakulteti na primer ponuja zaposlitve v uspešnih slovenskih podjetjih, prav tako na fakultetah organizirajo zaposlitvene sejme.”

3. dodatno izobraževanje: “Veliko je dogodkov, ki študentom prinašajo nova znanja in spodbujajo mreženje, denimo izobraževalni dogodki, okrogle mize, seminarji in delavnice, ki jih pripravijo društva … Dobra naložba so tudi plačljivi dogodki (delavnice, sejmi, konference).”

4. gradnjo osebne blagovne znamke na spletu: “V zadnjem času doživljamo močan razcvet blogov. Študenti lahko začnejo pisati blog s področja, s katerim se ukvarjajo oziroma ga študirajo. S kakovostno vsebino in nekaj promocije lahko pridobijo širok krog bralcev, ki so njihova referenca.” Blog piše tudi sam ( http://www.anej.si) “