n900-hello-maemoV okviru Mobile Monday s pobudnikom Tomažem Štolfo in Nokio kot sponzorjem je bil danes v Kiberpipi na sporedu Maemo Nokia N900 Challenge. Ideja je bila preprosta – razvijalci so morali pripraviti in predstaviti koncept aplikacije, ki bi tekla na Nokii N900, zmagovalce pa je potem izbrala publika.

Nagrade so bili seveda mobilni telefoni Nokia N900, ki jih je dobilo prvih pet uvrščenih. Vsi smo si bili složni, da so bile predstavljene ideje res kul in zadovoljni, da bodo nekatere dejansko šle (oz. so že) čez prag koncepta in tudi zaživele. Na moje veselje so zmagale 4 aplikacije od 5, za katere sem glasoval; predvsem pa me veseli, da sta prvi dve zmagovalni ideji prišli iz MarandLaba.

Na kratko o zmagovalnih aplikacijah:

1. Drinkr

Aplikacija je bila sicer prvotno razvita za Android platformo, podrobneje jo Tomaž opisuje tule. V osnovi gre za aplikacijo, ki šteje, koliko alkoholne pijače si že spil in ti potem, ko hočeš sesti v avto, pokliče najbližji taksi – glede na lokacijo, na kateri se nahajaš. Aplikacijo sta preadstavljala njena razvijalca Anže in Janin.

2. Obfuscated reality

Avtor aplikacije je Matej Ušaj. Aplikacija zna enkodirati video npr. v ASCII kodo, kar je v emulatorju izgledalo zelo kul.

3. Toshl

Tudi ta aplikacija je bila najprej razvita za Android, sedaj pa nadaljuje svoj pohod še na ostale platforme. Gre za aplikacijo za vodenje stroškov in pregled nad njimi, z veliko seksi dodatnimi funkcijami, kot je izvoz v Excel, GDocse itd. Ideja je nastala v 3fs, predstavljal pa jo je Andraž Logar.

4. Jaemo

Jaemo je aplikacija, ki omogoča streamanje glasbe s telefona tako preko spleta kot tudi preko FM oddajnika, kar pomeni, da je lahko vsak DJ in na drugi strani lahko vsak tudi posluša taisto glasbo. Idejo so prispevali Filip Dobranič in fantje iz Hekovnika.

5. Zmigit

Zabavna aplikacija, ki uporablja funkcije telefona kot je merilnik pospeškov in GPS in omogoča zabavo tako solo kot v dvoje – aplikacija ti sporoča, katere aktivnosti moraš početi in kdor to naredi bolje, zmaga. Idejo je predstavil Gregor Černe.

Hello, engagement

Ta dogodek pa je v bistvu zelo dober primer, kako angažirati ciljno publiko (geeke) ob lansiranju produkta na trgu. Kaj je Nokia torej naredila:

  • glede na to, da Maemo temeji na Linuxu, torej odprtokodni platformi, potrebuješ močno razvijalsko skupnost, ki razvija aplikacije za telefon – danes so razvijalci zgenerirali 23 zelo zanimivih idej
  • s tem, da je podelila 5 telefonov najboljšim, jim je omogočila razvoj in testiranje razvitih aplikacij. Telefon jih stane tistih nekaj €, kolikor jih plačajo svojim azijskim partnerjem, ki jih sestavijo skupaj.
  • s tem, da so razvijalci dobili telefon v roke pred vsemi (no, veliko večino) drugimi, jim daje občutek ekskluzivnosti in lepo razvaja njihov ego in posledično pripadnost blagovni znamki tako ali drugače

Mene prav tako že srbijo prsti, saj pride N900 v moje roke konec tedna. Stay tuned;)

Fotografijo je posnel Had, pri njemu najdeš galerijo fotografij z dogodka.