SAKHIR, BAHRAIN - APRIL 15:  Felipe Massa of B...
Image by Getty Images via Daylife

Danes je bila zadnja dirka v letošnji sezoni formule 1. Pred zadnjo dirko je imel Felipe Massa 7 točk zaostanka in je za osvojitev naslova moral zmagati, Lewis Hamilton pa osvojiti vsaj peto mesto. Naslov je v zadnjih metrih dirke tako osvojil Lewis Hamilton, kateremu je naslov dobesedno poklonil Timo Glock, ki je imel težave v zadnjem krogu. Pred tem smo namreč videli odlično prehitevanje Sebastiana Vettla, ki je Hamiltona postavil na 6. mesto, ki mu ni prinašalo naslova.

Zakaj je to pomembno? Način, na katerega so se Lewis Hamilton in ekipa Mclarna lotili dirke. Že takoj po predzadnji dirki so na široko hiteli razlgati, da bodo na zadnji dirki Ferrariju pač prepustili zmago in da se bodo zadovoljili z dovolj dobrim oz. zadostnim vsaj 5. mestom. Lewis Hamilton je prav tako očitno vozil povsem previdno in zadržano in samo držal zadostno mesto. Vsi, ki ste gledali dirko, ste lahko videli, kako nepredvidljive so lahko vremenske razmere, saj se je ravno v zadnjih 5 krogih ulilo in bilo je potrebno zamenjati gume. In prav nič ni Lewisu Hamiltonu v zadnjih 5 krogih zagotavljalo, da bo osvojil naslov prvaka. Povrh tega ga je prehitel še Sebastian Vettel in mu vse do zadnjega kroga vzel naslov iz rok. Na njegovo srečo je Timo Glock imel težave v zadnjem krogu in naslov je šel v Hamiltonove roke.

Lekcija?

Tako v formuli ena kot tudi v poslu se je zelo nevarno zadovoljiti zgolj z zadostnim/dovolj dobrim. Saj se zna vsak hip zgoditi, da te prehiti tekmec, ali pa seveda konkurenca. Ali pa da stranka ni zadovoljna s storitvijo/produktom in gre drugam. Mogoče se ne potrudiš dovolj, ne preučiš dovolj dobro trga in se zakolješ z napačno strategijo. Mogoče misliš, da bo dovolj, če pošlješ mail 1000 ljudem, medtem ko za uspešno organizacijo eventa potrebuješ vsaj 200 prijav. Ali pa hočeš privarčevati 100€, ne dokupiš dodatnega leta garancije na laptop in ti par dni pred iztekom drugega leta posedovanja laptopa crkne monitor. Go figure.

Ali kakor najbolje pravijo naši južni kolegi: Ovo najbolje, a jedva dobro.

Enhanced by Zemanta