Skip to content

Nokia N900 podpira tudi MMS

Eden glavnih očitkov Nokii N900 je bil, da ne podpira MMS-ov. Pa kaj, saj jih tudi jazTelefon ni. Kakorkoli že, bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo našla dobra duša, ki bo spisala aplikacijo, ki bo Nokii N900 prinesla tudi MMSe. Dvomim sicer, da so MMSi med bolj uporabljanimi funkcijami telefona, pa vendar, veliki morajo imeti vse.

Da N900 bržkone vodi med najbolj geekovskimi telefoni na trgu, verjetno ni posebne dileme, približno geekovsko je tudi uposabljanje funkcije pošiljanja in prejemanja MMSov na N900. Za to, da pošlješ ali prejmeš MMS, potrebuješ kar dve aplikaciji. Seveda pa je predpogoj, da imaš vključene MMSe pri svojem operaterju.

mms_nokia_n900

fAPN

N900 oz. Maemo 5 zaenkrat podpira eno dostopno točko za prenos podatkov (APN), brez omejitev si samo pri dodajanju WLAN povezav. Tako je potrebno najprej dodati novo APN za prejemanje MMSov. Za to poskrbi aplikacija fAPN, ki si jo lahko naložiš tule. Ko aplikacijo instaliraš, v sami aplikaciji samo dodaš ime novega APN (glej spodaj: Connection name), potem pa greš pod Settings / Internet connections / Connections / [MMS APN] / Edit in vpišeš še preostale potrebne podatke:

Nastavitve za Mobitelove uporabnike:

Connection Name: Mobitel MMS.

Connection Type: Packet Data

Access Point Name: mms.mobitel.si

User Name: mobitel

Password: internet

Use Proxy: Yes

HTTP Proxy: 213.229.249.40

Port number: 8080

Nastavitve za Simobilove uporabnike:

Connection Name: Simobil MMS

Connection Type: Packet Data

Access Point Name: mms.simobil.si

User Name: simobil

Password: internet

Use proxy: Yes

HTTP Proxy: 80.95.224.46

Port number: 9201

Vir: Maemo Wiki

Če si uporabnik Tušmobila, sočustvujem, prenos podatkov te je verjetno že stal več kot sam telefon, raje izberi enega od zgoraj navedenih operaterjev.

fMMS

Po namestitvi APN za MMS, si naložiš na telefon še fMMS aplikacijo, ki jo dobiš tule. Od tu naprej je precej preprosto, vpisati moraš samo še naslednje nastavitve:

Mobitel:

MMSC: http://mms.mobitel.si/servlets/mms

Resize image: 300

Phone Number: [tvoja telefonska številka]

Simobil:

MMSC: http://mmc

Resize image: 300

Phone Number: [tvoja telefonska številka]

DOBER ZAPIS? NE ZAMUDI NASLEDNJEGA.
Pridruži se naročnikom, ki vsako sredo prejemajo zadnje objave z bloga in vsebine na temo grajenja posla na internetu in uporabniške izkušnje.
Tvoj e-mail naslov seveda ostane samo pri meni.
 • Matevž

  Super, deluje. Sicer si pa želim, da bi integrirali podporo tudi v Conversations, tako kot je trenutno SMS in IM.

 • rok

  men ne gre namestit fmms…prosim če lahko pomagaš

 • Jernej

  Nastavitve za tus? :)

 • urkec

  tudi meni ne gre namestiti fmms .. prosim za reply (:

 • Jagoda23

  Živjo!

  Pri poskusu namestitve dobim:
  Unable to install fAPN
  Application packages missing: python (=2.5.2-3maemo3)

  Naložil sem še PyQt4 pa ne pomaga.

  Hvala za pomoč.

 • Hm, meni je delalo brez problemov – povezovanje. Če ste uporabniki Twittra, lahko kontaktirate tudi razvijalca: http://twitter.com/frals. Za Tuš nisem našel nastavitev in jih zato tudi nisem objavil. Jih je kak srečnež že našel?

 • Yollyej

  Svaka čst, dela b.p., samo pošiljati jih ne znam?
  Za vse ki jim ne dela..inštalirajte si NUJNO spodnjo aplikacijo FMMS (se pravi verzijo 1.2.5) in to na roke (npr. zdownloadajte so jo z z osebnim računalnikom preko spodnje povezave , pošljite na e-mail in si na telefonu v e-mail programu(svoj mail na teleonu) le odprite aplikacijo, katero vam potem inštaller zažene in dela..). Originalno aplikacijo imate po defaultu 1.2.4 vsaj na današnji dan(05.09.2010) in je na njej stara verzija fmms 1.2.4

  https://garage.maemo.org/projects/fmms

  Yollyej