Eden glavnih očitkov Nokii N900 je bil, da ne podpira MMS-ov. Pa kaj, saj jih tudi jazTelefon ni. Kakorkoli že, bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo našla dobra duša, ki bo spisala aplikacijo, ki bo Nokii N900 prinesla tudi MMSe. Dvomim sicer, da so MMSi med bolj uporabljanimi funkcijami telefona, pa vendar, veliki morajo imeti vse.

Da N900 bržkone vodi med najbolj geekovskimi telefoni na trgu, verjetno ni posebne dileme, približno geekovsko je tudi uposabljanje funkcije pošiljanja in prejemanja MMSov na N900. Za to, da pošlješ ali prejmeš MMS, potrebuješ kar dve aplikaciji. Seveda pa je predpogoj, da imaš vključene MMSe pri svojem operaterju.

mms_nokia_n900

fAPN

N900 oz. Maemo 5 zaenkrat podpira eno dostopno točko za prenos podatkov (APN), brez omejitev si samo pri dodajanju WLAN povezav. Tako je potrebno najprej dodati novo APN za prejemanje MMSov. Za to poskrbi aplikacija fAPN, ki si jo lahko naložiš tule. Ko aplikacijo instaliraš, v sami aplikaciji samo dodaš ime novega APN (glej spodaj: Connection name), potem pa greš pod Settings / Internet connections / Connections / [MMS APN] / Edit in vpišeš še preostale potrebne podatke:

Nastavitve za Mobitelove uporabnike:

Connection Name: Mobitel MMS.

Connection Type: Packet Data

Access Point Name: mms.mobitel.si

User Name: mobitel

Password: internet

Use Proxy: Yes

HTTP Proxy: 213.229.249.40

Port number: 8080

Nastavitve za Simobilove uporabnike:

Connection Name: Simobil MMS

Connection Type: Packet Data

Access Point Name: mms.simobil.si

User Name: simobil

Password: internet

Use proxy: Yes

HTTP Proxy: 80.95.224.46

Port number: 9201

Vir: Maemo Wiki

Če si uporabnik Tušmobila, sočustvujem, prenos podatkov te je verjetno že stal več kot sam telefon, raje izberi enega od zgoraj navedenih operaterjev.

fMMS

Po namestitvi APN za MMS, si naložiš na telefon še fMMS aplikacijo, ki jo dobiš tule. Od tu naprej je precej preprosto, vpisati moraš samo še naslednje nastavitve:

Mobitel:

MMSC: http://mms.mobitel.si/servlets/mms

Resize image: 300

Phone Number: [tvoja telefonska številka]

Simobil:

MMSC: http://mmc

Resize image: 300

Phone Number: [tvoja telefonska številka]