Danes sem našemu 9-letniku predlagal preprosto, rutinsko delo na računalniku, s katerim bi zaslužil 5 € na uro. Njegov prvi odziv je bil: “Na uro? O, to bom pa delal kar se da počasi, da bom več zaslužil!

Torej popolnoma preprosta logika, ki jo razume že 9 let star otrok. Dlje kot delaš, več zaslužiš. Sicer se je potem hitro popravil, da tega načina plačila ne bo izkoristil in bo delal “kar se da hitro”.

Vendar tega dela poslovne etike ne premore vse preveč odraslih. V nedeljski objavi “Si ritoliznik ali imaš hrbtenico” so ti ljudje opredeljeni kot velika večina tistih, ki spadajo med lenuhe, oportuniste in resignirane zaposlene. Zabušavanje in delo po liniji najmanjšega odpora bodisi nabija število ur, ki jih plača naročnik/delodajalec ali pa preprosto podaljšuje čas izvedbe določene naloge.

Način obračunavanja je ena večjih dilem tudi v UX panogi. Variabilnega zaračuavanja na uro skorajda ne srečaš, saj naročniki ne zaupajo izvajalcem, da jih ne bodo nategnili, kakor tudi srečaš zelo redko tudi obračunavanje glede na uspešnost projekta. Agencije slednjega modela velikokrat ne uporabljajo predvsem zaradi tega, ker ironično same ne zaupajo v svoje naročnike in posledično tudi ne vase.

Sam fiksno-variabilnega modela prej tudi nisem še uporabljal, vendar pa smo v dveh od zadnjih projektov vključili v plačilo tudi variabilno postavko. Definitivno tudi zaradi tega, ker je naročnik primeren za to. Občutek je definitvno drugačen, kakor pri fiksnem obračunavanju, saj preprosto veš, da če ne boš dela opravil tako kot treba, bo bonus precej manjši.

Tako sem v svojih zadnjih UX projektih uporabljal naslednje oblike zaračunavanja:

  • fiksen znesek + variabilni del glede na uspešnost projekta – projekti, kjer je uspešnost močno odvisna od kvalitete opravljenega dela
  • fiksen znesek – npr. infografike
  • fiksen znesek, ki je temeljil na podlagi kar se da natančne ocene ur, potrebnih za izvedbo – daljši, bolj obsežen projekt. Verjetno za obe strani najbolj pošten način obračuna – jaz na eni strani ocenim, koliko časa bom porabil za izvedbo in temu primerno skrbim za to, da držim disciplino pri opravljenem delu, naročnik pa ve, koliko bo plačal in kdaj bo izveden projekt glede na ocenjen effort in časovnico.