TinEye je aplikacija, ki na podlagi ene grafike, ki jo naložimo na strežnik ali vstavimo njen URL, išče ujemajoče grafike drugje po spletu.

S TinEye tako lahko ugotovimo izvor grafike, kje in kako je uporabljena, njene različice in različne velikosti. Njegovi robotki redno brskajo po spletu in iščejo nove grafike ter jih s tem tudi indeksirajo. Do sedaj imajo v indeksu slabi 2 milijardi grafik, kar je sicer v primerjavi s Facebookom zaenkrat malo, saj tam uporabniki vsak mesec naložijo okoli 2,5 miliarde fotografij. Vendar pa Tineye pridno gradi svoj indeks grafik. Aplikacija je brezplačna za nekomercialno/osebno uporabo; za shranjevanje iskanj pa se je potrebno prijaviti, saj se sicer povezave do rezultatov iskanja izbrišejo v 72 urah.

Za hitrejše iskanje grafik ponujajo tudi bookmarklet in plugine za Chrome, Firefox, Safari in IE.

Primeri uporabe

TinEye je zelo uporaben tudi, kadar iščemo različice določene grafike. V tem primeru gre za album skupine Sex pistols Nevermind the bollocks, katerega ovitek je bil predelan na 100o-in-1 način. Še več zanimivih iskanj lahko najdeš na njihovih strani v rubriki Cool searches.

tineye-results

Odkrivanje lažnih profilov na Facebooku

Glede na poplavo lažnih profilov se lahko s TinEye Facebook uporabniki z enim klikom prepričajo, ali je določen profil lažen ali ne, glede na fotografije, ki jih ima naložene v profilu. Primer – poizvedba za to fotografijo…

tineye-chrome-plugin-fb

…vrne kar precejšnje število rezultatov iz različnih virov, kar je zelo jasen dokaz, da je ta profil lažen in verjetno za njim ždi (in kdo ve, kaj še počne) moški.

tineye-results-page